Anyák-napi nótagála Pécskán [VIDEÓ]

Anyák-napi nótagála Pécskán [VIDEÓ]

Több, mint háromszáz néző vett részt a szombaton délután Pécskán megrendezett „Édesanyám, te jó asszony…” címet viselő anyák napi magyar nótagálán a művelődési házban.
A mondhatni maratoni, négy órás előadásra a pécskaiak mellett Tornyáról, Aradról, Nagyiratosról, Kisperegről, Majláthfalváról, Kisjenőből és a megye más településeiről is érkeztek, őket a társszervező Búzavirág Néptánccsoport vezetője, Engi Márta Ildikó és négy táncoslány népviseletben fogadta a terem bejáratánál és kísérte a helyükre.
A nézőket elsőként Balta Tajcs Tünde főszervező köszöntötte, majd átadta a szót Antal Péter polgármesternek, a gála főtámogatójának, aki köszöntötte a Záhonyból érkezett küldöttséget, Helmeczi László polgármester vezetésével, a vele szomszédos Zsurk község polgármesterasszonyát, Pócsikné Vakula Ágnes, valamint Pécska testvérvárosának, Battonyának az alpolgármesterét, Borsodi Jánost.
A polgármester megragadta az alkalmat, hogy néhány kedves szóval és egy csokor virággal köszöntse a nézőtéren helyet foglaló édesanyját, megköszönve hogy „talpraesett embert” faragott belőle, majd „második édesanyját”, anyósát és feleségét, két gyermekük édesanyját is felköszöntötte.
Balta Tajcs Tünde megható beszéddel köszöntötte édesanyját a saját és két húga nevében.
Bár Pécska és a magyar-ukrán határ mellett fekvő Záhony között 320 kilométer a távolság, a magyar nóta szeretete összekötötte a két várost, hiszen már két alkalommal is járt pécskai csoport ottani előadáson, több hónapnyi szervezés után pedig a záhonyi Kádár Zsuzsanna énekesnő, műsorszevező segítségével került sor a szombati, nagyszabású műsorra.
A gálát Bokor János ismert előadóművész nyitotta meg, őt követte Kádár Zsuzsanna, Szabó Sándor, majd Kádár Gergő.
Szilágyi Sándor és Miklós Szilvia népviseletbe öltözve adta elő másorát, utánuk a magyar nóta egyik legendája, Madarász Katalin lépett színpadra, vastapsot aratva.
A szünet után az alkalomhoz illő verset szavalt el Szabó Éva, majd Fekete Zoltán, Szabó Lajos, Fejős Jenő és újra Bokor János énekelt, aki óriási sikert aratott a „Pécskai cigánysoron” című nótával.
Főszervező édesanyját és a teremben lévő valamennyi anyát, nagymamát az ötéves Hannácska versel köszöntötte, népviseletbe öltözve.
Utolsó felvonásként Vígh Ibolya és Maneszes Márton, a Kolozsvári Magyar Opera művészei kápráztatták el a nézőket hangjukkal.
A művészeket a miskolci Balogh Zoltán és cigányzenekara kísérte gyönyörűen.
Az előadás végén Engi Márta Ildikó mondott köszönetet a Búzavirág Néptánccsoport és Egyesület nevében, majd Balta Tajcs Tünde kiemelte Pölös János műsorvezetőt, aki gondoskodott a délután jó hangulatáról humoros összekötő szövegeivel.
Köszönetet mondott továbbá minden nézőnek, az Állomás téri virágüzletnek és Süli Juliannának a gyönyörű, televízióstúdióra emlékeztető díszletért, a makói hangosító cégnek, a művelődési ház igazgatójának, Sfăt Alinnak és mindazoknak, akik a terem előkészítésében segédkeztek.
Antal Péter polgármester virággal, illetve borral kedveskedett a vendégművészeknek.
Végezetül a színpadon felsorakozó művészek és szervezők a nézőkkel közösen énekelték el a székely és a magyar himnuszt.
Sinka Pál

(Fotó, videó: Sinka Pál)

Categories: Életstílus, Slider