Patton tábornok híres dzsipje Soborsinba kerül

Patton tábornok híres dzsipje Soborsinba kerül

A II. Világháború legendás amerikai tábornokának, George W. Pattonnak 1944-ben készült (egyik) legendás dzsipje hamarosan Soborsinba, I. Mihály király és családja rezidenciájára kerül, adta hírül a királyi család honlapja, a romaniaregala.ro. A katonai terepjárót Patton a II. Világháború végén, 1945-ben a Luxemburgi Nagyhercegnek ajándékozta, aki aztán 1969-ben tovább ajándékozta unokatestvérének, Anna hercegnőnek, I. Mihály király feleségének.
Köztudomásúlag I. Mihály király remek autószerelő volt fiatal korában, nem véletlen, hogy a soborsini uradalomban jövőre több, általa vásárolt-gyűjtött katonai terepjárót fognak kiállítani, sőt, az eredetileg erre a célra használt épületben alakítják vissza a király autójavító műhelyét, az általa az elmúlt 70 évben gyűjtött-használt szerszámokkal, rajzokkal.
Soborsinba most négy dzsipet szállítottak a királyi gyűjteményből: Patton Willis járműve mellett ide került egy Jeep Ford GPW (1944-ben kapta az amerikai hadseregtől), valamint egy Ford GP és egy Bantam BRC, amelyeket a király maga vásárolt 1977-ben az Egyesült Államokban gyűjteménye gyarapítására. A két lepukkant járművet tíz év alatt újította fel.
A romaniaregala.ro szerint a műhelyt 2018 első hónapjaiban már meg lehet tekinteni, az autógyűjtemény pedig pedig májustól kerül a nagyközönség elé. Néhány járművet egyébként jelenleg is felújítanak még.

Categories: Aktuális, Slider