Menjünk el szavazni vasárnap, mi döntsünk a sorsunkról!

Menjünk el szavazni vasárnap, mi döntsünk a sorsunkról!

FARAGÓ PÉTER aradi RMDSZ-es parlamenti képviselő, listavezető beszél a december 6-i választások sorsdöntő fontosságáról a magyarság számára.

Pénteken lezárul a választási kampány, milyen tapasztalatokat gyűjtött?

A koronavírus járvány miatt 2020 nem csupán társadalmi, gazdasági szempontból különleges esztendő és még sorolhatnám, hisz gyakorlatilag minden téren megváltoztatta az életünket, hanem politikai szempontból is atipikus. Ennek fő oka, hogy Romániában két választást – szeptember 27-én helyhatósági, december 6-án parlamenti – is le kell-kellett bonyolítani. A jelenlegi vírushelyzetben sajnos személyesen ritkán találkoztunk a magyar közösségekkel, hisz a szokásos magyar rendezvények elmaradtak, de az RMDSZ-székházból online kapcsolatban voltunk a vidéki közösségekkel, ugyanakkor mintegy 3000 aradinak levélben tájékoztató anyagokat küldtünk. A székházban call center működött, kollégáink telefonon végeztek közvéleménykutatást, kérdezték meg a magyarokat.

Mit jelent Arad megyének, ha van képviselője a parlamentben?

Mint emlékezetes, négy év kihagyást követően Arad megyének 2016-ban lett újra parlamenti képviselője a bukaresti törvényhozásba, ahol a döntések születnek. E tény szinte azonnal két eredménnyel is járt: az RMDSZ Arad Megyei Szervezete és a magyarság visszakapta a 2012-ben elvesztett státusát. A másik eredmény, hogy szinte azonnal hozzáférést nyertünk a bukaresti kormánypénzekhez. Ennek jóvoltából, minden olyan községi önkormányzat, amit RMDSZ-es képviselő vezetett, komoly infrastrukturális támogatásban részesült. Ugyanakkor a Pécskai 2-es Számú Általános Iskola épületének a felújítására is közel 1 millió euró értékű támogatást sikerült szerezni a vidékfejlesztési program jóvoltából. 2020-ban az állami költségvetés összeállításakor, mintegy 6 millió lej értékű közvetlen támogatást kaptunk az önkormányzataink számára., de nem kell megfeledkezni az anyaországi támogatásokról sem, így épülhet többek között magyar bölcsőde Aradon a Csiky bentlakása mellett. Bizony, 2012-2016 között, amikor nem volt parlamenti képviselő, sok esetben lemaradtunk a fejlesztési forrásokról, mert nem volt, aki lobizzon ezekért.

Mi a vasárnapi voksolás tétje?

Egyetlen szóval: óriási. Az erdélyi, a partiumi, a bánsági magyaroknak, minden magyarnak, aki Romániában él, a választásoknak rendre hatalmas a tétje, hisz a közösségünk képviseletéről van szó. A vasárnapi kiemelt kihívás, mert a magyarság képviseletét kell biztosítani a törvényhozásában, ami talán a összes képviselet közül a legfontosabb. Kötelességünk biztosítani a magyar közösség beleszólási jogát az ország törvényhozásában meghozott döntésekbe. Nélkülünk, rólunk ne dönthessen senki, ne hozzanak olyan döntéseket, amelyek nem szolgálják a magyarságunk érdekeit.

Sorsunk irányításának a legfontosabb eszköze aztán a kormányzásban való részvétel, ami garancia lehet közösségi jogainknak a tiszteletben tartására, a számunkra fontos beruházások, fejlesztések, gazdaságélénkítő, egészségügyet fejlesztő programoknak a magyarok által lakott vidékeken, településeken történő megvalósulásának.

Az említettek elérésére az RMDSZ-nek megvannak a biztos és hatékony elképzelései, amelyeket a járványkezelési és gazdaságépítési programunkban mutattunk be. Ugyanakkor kiemelném, hogy szorgalmaztuk az oktatásnak a lehetőségek szerinti újraindítását, mert az online oktatás rengeteg gonddal jár a családok, a gyermekek, illetve az oktatási hálózatnak egyaránt. Ismétlem, a vasárnapi szavazás tétje hatalmas, hisz eldől, lesz-e erős magyar képviselet a parlamentben, s ezáltal a romániai magyarság bele tud-e szólni a döntésekbe, vagy a románok döntenek helyettünk. Ne feledjék, bármilyen alacsony is lesz a részvétel, a törvényhozás meg fog alakulni, amelyben a többség képviselői töltik be a mi helyeinket is. Ezt ne hagyjuk!

(Comandat de UDMR Organizaţia Judeţeană Arad, editat de Asociaţia Qult-Ar, cod de identificare unică 13200002.)

Categories: Aktuális, Slider