Fifor leróhatja háláját az aradi voksokért: adja vissza a várat

Fifor leróhatja háláját az aradi voksokért: adja vissza a várat

Az aradi szocdemekhez (PSD) Olténiából ejtőernyőztetett, és itt szenátori mandátumot szerzett Mihai Fifor ma letette az esküt, ő lesz az új hadügyminiszter. Ezért aztán minimum annyival tartozik az it kapott voksokért, hogy végre megoldja a vár civil hasznosítását: a tárca is beszáll az új kaszárnya építésébe, nem várja el, hogy csupán az aradi adófizetők pénzéből újítsák majd meg valamikor a gáji kaszárnyát. És közben elindítja a bürokratikus gépezetet a várban állomásozó zászlóalj mielőbbi kiköltöztetéséhez.
Ő már a második hadügyminiszter, akitől aradi kötődése révén várhatnánk az ügy előremozdítását. Az első, mint emlékezetes, Teodor Meleşcanu volt, Gheorghe Falcă polgármester “falubelije”, de regnálása alatt sok nem történt. Tudvalevő, hogy a hadügyminisztériumot a tábornokok irányítják, nem pedig a gyakran váltogatott civil miniszter, s várhatóan ez történik majd Fifor esetében is. De legalább adjuk meg a lehetőséget Fifornak, hogy bebizonyítsa az ellenkezőjét.
Újabban Fifor egyébként a PSD legsokoldalúbb pártkatonája: a Drobeta-Turnu Severinben született, Craiován filozófiát végzett, majd román irodalomból mestervizsgázott politikusnak a szakmai-politikai karrierje korábban Olt megyében ívelt, ahol volt, többek között múzeumigazgató is. Ezért kérdés, miért kellett Aradra “teleportálni”, de ez legyen a PSD problémája. Fifor 2009-ben és 2012-ben rövid időre államtitkár volt a belügyben, ekkor tudását előbb a rendőrakadémián, majd védelmi vonalon barázdálta szélesebbre.
Ţuţuianu váratlan lemondásáig a gazdasági minisztériumot vezette, most azonban a párt átküldte a honvédelemhez.

(irházi)

Categories: Aktuális, Slider