Restitúció: a szenátusban megbuktatták a halasztást

Restitúció: a szenátusban megbuktatták a halasztást

„Az RMDSZ 27 éve harcol azért, hogy a kommunista rendszerben elkobzott javakat, ingatlanokat, területeket visszaszolgáltassák a jogos tulajdonosuknak. Álláspontunk szerint az a leghelyesebb és legigazságosabb megoldás, hogy amennyiben lehetséges, mindenkinek azt a területet szolgáltassák vissza, amelyet a kommunista rendszer elvett tőle. Sajnos már a 90-es években, az első, restitúcióra irányuló törvény kivételeket teremtett a természetbeni visszaszolgáltatás alól, és azóta, az évek során az állam újabb és újabb kivételeket szabott meg, és ezzel lassította, mára pedig leállította a restitúciós folyamatot. Hétfőn a szenátus asztalára került egy jogszabály-kezdeményezés, amely újabb kivételt szabna a természetbeni visszaszolgáltatást illetően, ezt az RMDSZ-nek sikerült megbuktatnia a felsőházban. Mindössze egy szavazat hiányzott a tervezet elfogadásához, de mivel az RMDSZ nem támogatta a jogszabályt, ez megbukott a szenátusban” – magyarázta Cseke Attila, a Szövetség szenátusi frakciójának vezetője a hétfői plénumi szavazást követően.

Mint mondta, az elutasított törvénytervezet a restitúció alóli kivételek körét egészítette volna ki az agrártudományi felsőoktatási intézmények igazgatásába tartozó területekkel. Vagyis ezeket a területeket nem kellene visszaszolgáltatni a jogos tulajdonosoknak. Ez ellenkezik az RMDSZ által képviselt elvvel: „Szerintünk mindenkinek azt a területet kell visszaszolgáltatni, amelyet elvettek tőle. Az, hogy a terület egy bizonyos egyetem, kutatóintézet tulajdonában van jelenleg, nem jelenti azt, hogy nem kell visszaszolgáltatni. Amennyiben ez nem lehetséges, mert az évek során ráépült ingatlan vagy más típusú infrastruktúra, a visszaszolgáltatásnak más, kompenzáció általi restitúciós folyamatát kellene Romániának felgyorsítania” – hangsúlyozta a Bihar megyei szenátor.

A jogszabály a szenátusi szavazást követően a képviselőház asztalára kerül, az alsóház a végső döntéshozó a kezdeményezést illetően.

(RMDSZ-sajtóközlemény)

Categories: Aktuális, Slider