Böjte Csaba és a Szent Ferenc Alapítvány színjátszói Pécskán

Böjte Csaba és a Szent Ferenc Alapítvány színjátszói Pécskán

A szeles, hűvös idő ellenére nagy számban vettek részt a pécskaiak vasárnap, október 29-én, a délutáni szentmisén a római katolikus templomban, amelyet Böjte Csaba ferences rendi szervezetes mutatott be Czeglédi Ferenc plébánossal együtt.
Csaba testvér a rá jellemző közvetlen, olykor vicces stílusban tartott elgondolkodtató szentbeszédet az Evangélium Szent Máté könyvéből idézetéből kiindulva: „Szeresd az Urat, a te Istenedet, és felebarátodat, mint saját magadat.”
„Isten az igazi, őt kell mindennél jobban szeretni” – jelentette ki Csaba testvér.
A mindennapi, családi életből vett példákkal illusztrálva, Böjte Csaba elmondta: nem elég Istent csak úgy „szeretgetni”, hiszen az első parancsolat kimondja: Uradat Istenedet imádd, és csak neki szolgálj!
„Miért nem próbáljuk meg egymásból kiszeretni a jót? Miért vagyunk olyan szűkszavúak egymással, a jóval?” – tette fel a kérdést az atya a pécskai híveknek.
A szentmise végén Czeglédi Ferenc plébános megköszönte Csaba testvérnek, hogy időt szakított és eljött Pécskára, majd erőt és áldást kívánt neki további munkájához azon gyermekért, akiket Isten rá bízott. Ennek érdekében együtt imádkozták el a Miatyánkat. Emellett a szentmisén összegyűjtött perselypénzt is felajánlotta részére.
Egy órával a szentmise után, a Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület és Antal Péter polgármester meghívására Böjte Csaba testvér nagy családjából egy színjátszó csoport lépett fel a Doru Ioan Petescu Művelődési Házban.
A tíz dévai diák, Páll Éva nevelőnő vezetésével, Heltai Jenő: „A néma Levente” című darabját mutatta be. A Mátyás király korában játszódó, négyfelvonásos romantikus szerelmi történetet profi módjára adták elő az ifjú színészek.
A pécskai és tornyai nézők, köztük Antal Péter polgármester, ft. Czeglédi Ferenc plébános, Bölöni György megyei tanácsos, Bartok András és Süli Julianna helyi tanácsosok és Bacsilla Sándor, a polgármester oktatásügyi tanácsadója megcsodálták a fiatalok korhű kosztümjeit és lelkes előadásmódjukat.
Érdekességként, a dévai Szent Ferenc Alapítvány színjátszó csoportjának tagjai az előadás előtt, a szervezők kérdésére találták ki a Kolostori Kölyökszínház nevet.
A fiatalok elmondták: a Pécskán lezárult turnéjuk alkalmával már több mint 50 alkalommal adták elő a színdarabot, nemsokára pedig elkezdik a próbákat két új előadáshoz, amelyek közül az egyik musical lesz.
A fellépést a közönség hosszú tapssal jutalmazta meg, amit a fiatalok meghatódva fogadtak.
Az előadás végén Balta Tajcs Tünde, a Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület elnöke megköszönte Böjte Csabának és a dévai Szent Ferenc Alapítvány színjátszó csoportjának, hogy elfogadták a meghívást, a nézőknek pedig, hogy megtisztelték jelenlétükkel.
Mivel az előadásra a belépés ingyenes volt, a művelődési ház előtérében elhelyezett dobozba lehetett a jegyre, vagy támogatásul szánt összeget betenni.
A pécskai közönség ezáltal is kifejezte köszönetét, hiszen, a vártnál nagyobb összeg jött össze. Ebből a pénzből minden bizonnyal sikerül majd megvenni a színjátszó csoport felszereléséből még hiányzó keverőpultot, amiért nagyon hálásak.
A nézők közül többen vásároltak a Szent Ferenc Alapítvány könyveiből, kiadványaiból, naptáraiból, ezzel is segítve annak nemes tevékenységét.

Sinka Pál

Categories: Aktuális, Slider