Leleplezték Szántay Lajos szobrát [VIDEÓ]

Leleplezték Szántay Lajos szobrát [VIDEÓ]

Ma délután felavatásra került a Kultúrpalotánál Szántay Lajos ((Arad,1872.február 20.–Arad,1961.március 8.) aradi építész egész alakos szobra. A jelen lévő nagy számú érdeklődő előtt Bognár Levente alpolgármester beszélt, méltatta Szántay munkásságát, aki a Kultúrpalota mellett, többek között a nevét viselő palotát, a Bohus-palotát vagy a lutheránus-evangélikus templomot is tervezte. A szobrot Gheorghe Falcă EP-képviselővel leplezték le, akinek polgármesteri mandátuma idején kezdték az előkészületeket.
Az alkotó, Kocsis Rudolf képzőművész elmondta, ez Arad első, talapzat nélküli szobra, és sokat gondolkodott, hogy álló szobrot készítsen, vagy olyat, ahol Szántay tesz valamilyen mozdulatot. Az ihletet végül egy korabeli fotó adta, amelyik a templom avatásán készült.
Az eseményen jelen volt, többek között Faragó Péter RMDSZ-es parlamenti képviselő, Sergiu Bîlcea megyei alelnök, Ionel Bulbuc alpolgármester, s nem utolsó sorban egy gyulai küldöttség.
A Kultúrpalota előcsarnokában Szántay-kiállítást tekinthettek meg a résztvevők, majd koncerttel zárult a programsorozat.

Bognár Levente beszéde

Categories: Aktuális, Slider