Zárultak a Pécskai Városnapok

Zárultak a Pécskai Városnapok

Pénteken délelőtt népviseletbe öltözött pécskai, tornyai, aradi, Temes és Krassó-Szörény megyei óvodások felvonulásával vették kezdetét Pécska Város Napjai, majd valamennyien felléptek a Doru Ioan Petescu Művelődési Ház színpadán.
Estére régen látott tömeg gyűlt össze a pécskai I. Mihály Király piactéren, szokás szerint az önkormányzat az ünnepség első napját idén a magyar programoknak szentelte.
Hét órától a helybeli Búzavirág Néptáncegyüttes, a Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület (PKHE), a kisiratosi Rónasági Citerazenekar és a battonyai Szivárvány Néptánc és Hagyományőrző Egyesület közös műsorával indult az este.
A Búzavirág mind a négy csoportja, illetve a PKHE Aranykalász tánccsoportja és Maros citerazenekara is fellépett, Engi Márta és Balta Tajcs Tünde egyesületi elnökök pedig külön-külön és együtt és énekeltek a talpalávalót biztosító szegedi Sámli zenekarral együtt.
A teret megtöltő közönség nagy örömmel fogadta Márió, a harmónikás koncertjét, aki egy órán keresztül szórakoztatta a pécskai, tornyai, aradi, kisperegi, iratosi és a megye egyéb településeiről érkezett magyarokat. A nézők filmeztek, együtt énekeltek Márióval, majd pedig sorban álltak, hogy dedikált albumot vásárolhassanak.
Ameddig az Apostol behangolt, Rimayné Roczkó Zsuzsanna, a battonyai színjásztó csoport vezetője adott elő átéléssel egy történetet anyák napja alkalmából.
Ezt követte a legendás együttes másfél órás, élő koncertje, amely alatt alig maradt valaki ülve a színpad előtti padokon. Fiatalok és idősek egyaránt állva énekelték a zenekarral az örökzöld slágereket éfél utánig.
A sikeres estét utcabál zárta, ahol a Kisperegi Roulette zenéjére hajanli háromig táncoltak.

Szombaton este könnyűzenei programokat szerveztek, az est sztárfellépői Lidia Buble, az Akcent és Sandra N voltak.

Vasárnap 11 órától került sor a helyi tanács ünnepi ülésére, amelynek elején megemlékeztek Tóth Csaba helyi tanácsosról, aki azelőtt délután hunyt el.
Folytatván a hagyományt, ezúttal két személyt tüntettek ki: Boldiș Szilamér a gazdasági életben elért sikereiért, Dina Ana pedig mezőgazdasági tevékenységéért vehette át a Kiválósági díjat Antal Péter polgármestertől és Miodrag Stanoiov alpolgármestertől.
Constantin Traian Igaș volt szenátort és belügyminisztert díszpolgárrá avatta a városi tanács a helyi közösség hasznára lévő tevékenységéért.
Érdemeit felszólalók sora méltatta, köztük Arad, Dolj, Mehedinți és Bihar megyei volt és jelenlegi parlamenti képviselők, Ion Ariton volt gazdasági miniszter, Valeriu Tabără korábbi mezőgazdasági tárcavezető, Liviu Popa volt országos rendőr-főkapitány, Iustin Cionca megyei tanácselnök, a battai és a borosjenői polgármester, Gheorghe Seculici, az Arad megyei Kereskedelni és Iparkamara elnöke, szintén pécskai díszpolgár, végül pedig Antal Péter polgármester is köszöntötte.
Oklevéllel tüntették ki az aranylakodalmukat ünneplő Pătruț Dimitriet és Annát, akik meghatódva vették át vejüktől, Antal Péter polgármestertől.
Ezt követően levetítették Pécska várossá avatásának megünneplésén, 2004 áprilisában készült felvételt, a városháza épületén lévő emléktábla felavatásának pillanatával.
Antal Péter az azóta végbement fejlődésről szólt pár szót és mindenkinek további kellemes ünneplést kívánt.
Az ülés végén virággal köszöntötték a születésnapját ünneplő Eugenia Ponta Petét, aki az év eleje óta vezeti a Doru Ioan Petescu Művelődési Házat.
A háromnapos városnapok utolsó estéjén a tornyai Kalypsoland kutyabemutatóját követően román, szerb és német néptáncokat láthatott a közönség, majd ismert népdalénekesek léptek fel.
A program éjfélkor tűzijátékkal zárult.

Sinka Pál

Vezető fotón: Búzavirág

Rimayné Roczkó Zsuzsanna

A battonyai táncosok

Márió

Apostol

Kutyabemutató

Miodrag Stanoiov, Traian Igaş, Antal Péter

Rónasági Citerazenekar

Categories: Életstílus, Slider