Áramvonalas disznóságok: durván drágul a sertéshús

Áramvonalas disznóságok: durván drágul a sertéshús

A hazai sertéstenyésztők alaposan megtanulták az áramszolgáltatók leckéjét: a legfagyosabb januári napokon-hetekben ez utóbbiak inkább felrúgták a hazai szerződéseket, csakhogy a tőzsdén sokkal drágábban értékesítsék a már lekötött megawattokat. Eredmény: a lakosság majd megfizeti, kiskanállal beadagolva, 2017 végéig.
Hasonló taktikát választanak most a sertéstenyésztők. Dimitrie Muscă, a Kürtösi Mezőgazdasági Vállalat (CAI) többségi tulajdonosa-vezetője a Digi24 hírcsatornának azt nyilatkozta, hogy amíg 2016-ban 4,5 lej/kg áron értékesítette a nagybani piacokon a félsertéseket, most 8,3 lejt kap érte. Vagyis hülye lesz a féldisznókat Romániában eladni, amikor az árúhiánnyal küszködő ázsiai piacokon a dupláját is megkapja.
A dominók pedig leomlanak: mivel a hazai termelőknek profitábilisabb az export, a honi piac sertéshús-hiánnyal küszködik, csak tavaly 200 ezer tonna volt az import. Ami idén tovább emelkedik, a külkereskedelmi hiány spiráljába kényszerítve az országot. A romániai sertéshús-fogyasztás fele import.
A szakemberek szerint a sertéshús április 1-től, ha nem is azonnal, de fokozatosan kb. 20 százalékkal lesz drágább, a felvágottak pedig 12%-kal. Egyedül a baromfihús őrzi eddigi árát, kérdés, hogy a madárinfluenza okozta kényzservágások mikor kényszerítik őket is drágításra.

(irházi)

Fotó: illusztráció

Categories: Gazdaság, Slider