Szégyenfolt-törlés: egykori Vörös Trikó telke

Szégyenfolt-törlés: egykori Vörös Trikó telke

Amióta a Vörös Trikó kötöttárú-gyárat lebontották, a romos, gyomos üres telek a város egyik szégyenfoltja. A tulajdonos nem hajlandó beépíteni, az általa kért rendezési terv pedig érvényét vesztette. Ma Gheorghe Falcă polgármester bejelentette, hogy a következő városi tanács napirendjére kerül egy határozattervezet a telek kisajátítására. Ami természetesen nem jelenti azt, hogy a város elveszi a tulajdonostól, hanem kifizeti neki az értékbecslés összegét.
Amennyiben a tervezetet megszavazzák – a PNL-RMDSZ koalíciónak laza többsége van –, a város bejegyezteti a telekkönyvi hivatalban a közhasznú célú kisajátítást, elvégezteti az értékbecslést, s ha a tulajdonos ezt elfogadja, akkor kifizetik számára az összeget. Ha nem, bírósághoz fordulhat, ám ez nem jelenti a telek hasznosítási folyamatának megakasztását. Minderre természetesen csak akkor kerül sor, ha a tulajdonossal nem sikerül a tárgyalásokon megegyezni a vételárról.
A hivatal a telken parkot akar létrehozni: sok zölddel, fákkal, dísznövényekkel, sétánnyal, világítással, padokkal, parkolóval, szabadtéri kulturális programok rendezésére alkalmas hellyel, kisebb boltokkal. Egységes egészet alkotva az elmúlt évtizedekben megcsonkított Ligettel, sőt, a Sabin Drăgoi művészeti iskolát is bevonják úgy, hogy képzőművészeti alkotótér lesz az intézmény szomszédságában. Itt a diákok, de más aradi képzőművészek szabadtéri alkotásait fogják kiállítani.
Az Aradi Nap megkérdezte, módosul-e a projekt, ha a kulturális tárca ide akarja felállítani a Nagy Egyesülés Emlékművét. „Örülnék neki, mert akkor a kisajátítástól a tervezésen át a kivitelezésig minden költséget a kulturális tárca állna” – válaszolta Gheorghe Falcă.
Aminek, nyilván, látva az országos költségvetés állapotát, a PSD Arad-utálatát szinte nulla az esély. Vagyis majdnem biztosra vehető, hogy az egykori Vörös Trikó telkén pár év múlva park lesz.

(ij)

(Fotó: a telek, amikor kizöldül – archív)

Categories: Aktuális, Slider