Áprilistól megszívjuk a gázt

Áprilistól megszívjuk a gázt

A ritka hosszan tartó téli hideg a számlákon is megjelenik, ahogyan ezt már korábban jelezték a szakemberek, a szolgáltatók természetesen a fogyasztókra hárítják a fagyos hónapokban drágábban beszerzett földgázt, villamos energiát. Már kérdés, hogy a romániai gázszolgáltatók nem tartalékoltak eleget a tárolókban, így sebtében kellett, nyilvánvalóan drágán pótolni a keletkezett hiányt. Másik ok, hogy uniós direktíva alapján április 1-től Románia, vállalása alapján köteles liberalizálni a földgáz lakossági árát is.
A liberalizálásra nem kell mumusként tekinteni, mert előfordulhat, hogy a szabadpiacon beszerzett gáz ára alacsonyabb, mint a hatósági (ANRE) ár. Egyetlen példa: 2016-ban mélypontra süllyedt a kőolaj és a világpiacon árban vele hullámzó földgáz ára, mégis Romániában (is) a lakosság a drága, “hatósági” árat fizette. A szabadpiacinál csupán a hazai kitermelésű földgáz ára alacsonyabb, csakhogy az ANRE és a szolgáltatók egyezsége alapján az ANRE a földgáz esetében “kosár árat” számolt eddig: volt benne hazai kitermelésű, de főként a drágább import.
Az országos energiafelügyelet (ANRE) mai közleménye szerint április 1-től a földgáz maximum 10 százalékkal drágul, július 1-től pedig a villanyszámla 1-2 százalékkal.
A januári csúcsfogyasztási napokon a villamos energiát szolgáltatók kénytelenek voltak a szokottnál akár háromszorosan drágábban vásárolni áramot a tőzsdén.

Categories: Gazdaság, Slider