Faragó: egyszerűsítjük a határ mentén ingázók helyzetét

Faragó: egyszerűsítjük a határ mentén ingázók helyzetét

“Sürgősen rendeznünk kellett a határ mentén ingázók dolgát, ezért az RMDSZ kezdeményezett egy törvénytervezetet, amely szabályozza az ingázók jogállását” – nyilatkozta az Aradi Napnak Faragó Péter aradi RMDSZ-es parlamenti képviselő, az egyik kezdeményező. “A lényeg, hogy akik Romániában élnek, de Magyarországon a határ menti övezetben dolgoznak és naponta vagy legalább hetente hazajönnek, úgynevezett ingázói okiratot kapnának a megyei illetékes hatóságoktól. A törvénytervezet, amelyet a szenátus ma megszavazott és következik a képviselőház, azokra is vonatkozik, akik Magyarországról ingáznak Romániába” – magyarázta Faragó.

Az említett ingázói okiratot a családtagok is kikérhetik, a külföldi munkavállalás idejére vonatkozna, és segítené a határátkelést részleges határlezárás esetén is.

“A tervezetben újabb határátkelők megnyitását javasoltuk, és hatályba lépését követően a belügyminisztériumot arra kötelezné, hogy 2021 januárjától megnyissa Arad megyében az Ottlaka-Elek, Kisvarjas-Dombegyház, Feketegyarmat-Dénesmajor illetve Nagylak – Csanádpalota határátkelőket” – tette hozzá Faragó Péter.

A pontos, végrehajtási szabályokra várni kell, amíg a törvénytervezet életbe lép.

Categories: Aktuális, Slider