Zöldnyilaz egymásra Gyorok és a megyei tanács

Zöldnyilaz egymásra Gyorok és a megyei tanács

“A Zöld Nyíl nélkül nincs mit beszélni a Bor útjáról Arad-Hegyalján. Van néhány, jó állapotban lévő vagon, fel kell újítani őket és beállítani a turisztikai útvonalra” – nyilatkozta az aradi turisztikai stratégiáról polgármesterekkel szervezett megbeszélésen Corneliu Popi-Morodan, Gyorok polgármestere. A megyei tanács mai sajtóközleményében Iustin Cionca elnök ezzel kapcsolatban megállapította, hogy az ügyben “megoldásra és nem magyarázkodásra” van szükség. Ezért aztán a közlekedési vállalat (CTP) vezetőségével meglátogatja a gyoroki depót, mert az ő fülébe is eljutott, mekkora a lakossági nyomás a Zöld Nyíl visszaállítására.
Az érintettek tárgyalhatnak akárhányszor kedvüket lelik benne, a megoldás még középtávon sem dereng. A vagonok pofozgatásánál ugyanis fontosabb lenne az Arad-Gyorok vonal teljes felújítása. Ellenkező esetben a Zöld Nyíl lepottyan a sínről, mint ahogy rövid időn belül a most közlekedő villamosok is.
Az infrastruktúra cseréjére pedig nincs pénz, a korábbi uniós pályázati lehetőségek elúsztak, Arad megye román politikai vezetése sosem kért pénzt erre, sosem készült megvalósíthatósági tanulmány a hegyaljai vonal visszaállítására.
A gyoroki depó, ahol a régi villamosokat tárolják, nem több egy rendezetlen, gazos, mocskos területnél, ahol kóbor kutyák uralkodnak. A “villamosmúzeum” látogathatatlan.

(Fotó: múzeumi tárgy a gyoroki depóban)

Categories: Aktuális, Slider