Bankautomatákat buheráltak meg

Bankautomatákat buheráltak meg

A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni rendőrségi csoport (DIICOT) Arad, Bihar, Maros, Kolozs, Dolj és Szatmár megyékben, összehangolt akció keretében tartott házkutatásokat. A célpont egy közel félszáz tagból álló bűnszervezet, amelyik az elmúlt években Belgiumban és Franciaországban bankautomatákra szerelt speciális elektronikus eszközöket (skimming a neve), s ezekkel titokban leolvashatták a gyanútlan emberek bankkártya adatait, majd kiüresítették a folyószámlát.
Az elkövetők a kártyaleolvasó nyílásának tetején egy mágnescsík-leolvasót helyeznek el, míg a berendezés felett egy mini kamerát telepítenek. Így megszerezhetik a PIN-kódokat és a többi személyes adatot.
A bűnszervezet a leolvasókat elsősorban benzinkutaknál helyezte fel a bankautomatákra, fizetési terminálokra, mert itt nagyobb a forgalom, könnyebb észrevétlenül dolgozni.
A házkutatások során egy készüléket is találtak, amelynek segítségével gyártották a leolvasókat, ugyanakkor elkoboztak 45 ezer eurót, 5 ezer dollárt, mobiltelefonokat, számítógépeket.
Jelenleg 24 tagot hallgatnak ki. A romániai bűnüldöző szervek mellett az EUROPOL is bekapcsolódott az akcióba.

(Fotó: illusztráció)

Categories: Aktuális, Slider