A Víz Világnapja: veszteségben Románia is az élen

A Víz Világnapja: veszteségben Románia is az élen

Románia Bulgáriával és Olaszországgal együtt az európai országok között az első helyen áll a vízveszteségek tekintetében: a csapvíz mintegy 40 százaléka nem kerül kiszámlázásra – derül ki egy globális víztechnológiai vállalat pénteken közzétett közleményéből, amelyről az Agerpres számolt be.

A Xylem az EurEau, az európai nemzeti vízügyi szövetségek összefogó szervezetének adataira támaszkodva rámutat, hogy Németországban, Luxemburgban és Dániában a legalacsonyabb, minimális a vízveszteség a közműrendszerben, Olaszországban, Bulgáriában és Romániában pedig a legmagasabb, a 40 százalékot is eléri.

“Európában minden negyedik pohár kitermelt és előállított tiszta vízből egy elvesztődik a végfelhasználóhoz vezető úton, és soha nem jut el a vízcsapba. Ez nemcsak a közműszolgáltatók beruházásaira, hanem a vízszámlákra is hatással van, és a veszteségek költségei elkerülhetetlenül a végfelhasználókra, a fogyasztókra hárulnak” – állítja a víztechnológiai vállalat.

A Xylem szerint az el nem számolt víz nemcsak a vízkészleteket pazarolja, hanem az ivóvíz előállításához és elosztásához felhasznált energiát is, emellett növeli a szén-dioxid-kibocsátást. Ennek következtében a vízipar az Európai Unió összes üvegházhatású gázkibocsátásának 8 százalékáért felelős, és az egy év alatt keletkező veszteségek összessége fedezhetné Ausztria és Németország lakosságának átlagos fogyasztását együttvéve.

“Az európai vízveszteségek évről évre ugyanannyi szén-dioxid-kibocsátást eredményeznek, mint amennyit több mint 664 ezer Párizs-New York repülőjárat termel. Fontos figyelembe venni ezt az információt, mert csak a csőszivárgások kijavításával vagy a víznyomás monitorozásával és megfelelő beállításával tudunk közvetlenül hozzájárulni Románia azon törekvéséhez, hogy 2050-re szén-dioxid-semlegessé váljon” – idézi a közlemény Kenny Khoot, a Xylem Kelet-Európáért felelős ügyvezető igazgatóját.

A romániai közműszolgáltatók e hónaptól kezdődően használhatják a Xylem által az Európai Környezetvédelmi Ügynökség és az Európai Bizottság által biztosított független adatok felhasználásával kifejlesztett ‘vízveszteség-kalkulátort’, amely egy ingyenes, intuitív és interaktív platform – mutat még rá a víztechnológiai vállalat.

A kalkulátor meghatározza a vízveszteségek, valamint a kapcsolódó energiaveszteségek és CO2-kibocsátások hatását, miközben kiszámolja az új vízgazdálkodási technológiák (például intelligens vízmérők, energiahatékony szivattyúk, vezeték- és nyomásellenőrző rendszerek) bevezetésével elérhető megtakarításokat.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) közgyűlésének kezdeményezésére 1992 óta március 22-én ünnepeljük a víz világnapját. Célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére. 

Categories: Gazdaság, Slider