Fűtési pénzlyukat vett a város 3,26 millió euróért

Fűtési pénzlyukat vett a város 3,26 millió euróért

Pedig a duplája is lehetett volna, ám az ellenzéki PSD-ALDE javaslatára a hő- és áramtermelő CET Lignit csak azokat a távvezetékeket, hőközpontokat vette át a Radnai úton székelő CET H szolgáltatótól, amelyre ez utóbbinak papírja volt. A mai, megduplázott tanácsülésen – ennek részleteit fölösleges taglalni – végül megszavazták a CET és a CET H fúzióját, amelynek keretében ez előbbi “befalja” az utóbbit. A városnak ez 14,667 millió lejébe kerül. Nem is történhetett másképp, hisz a “kinti” CET nyereséget produkált, amióta gyakorlatilag ugyanez a városvezetés szétválasztotta a céget. A szétvállás kudarcba fulladt, a CET H csupán sokmillió lejnyi közpénzből élt meg, amit a város negyedévenként pumpált a cég folyószámlájára, ám így is sok millió lej adósságot halmozott fel.
Most csupán annyi történt, hogy a fúzióval a polgármesteri hivatal az eddigi szubvenciót rátestálja a CET-re: fizessék ők a saját nyereségükből. Kérdés, ez elég lesz-e, vagy folytatni kell a támogatást. Ettől az adminisztratív döntéstől, amely ma született, Arad hőellátása nem lesz hatékonyabb.
Szakemberek szerint nem az ismételt fúzió lett volna a megoldás, hanem a CET H kazánjainak korszerűsítése: ezekkel megtermelhették volna Arad számára a szükséges hőenergiát. És nem kellene továbbra is sok kilométerről szállítani, hatalmas veszteséggel. Mert ami “csak” a városban folyik el, az mégis kevesebb.

(ij)

Fotó: utcafűtés

Categories: Gazdaság, Slider