Toborzás és látványos néptáncgála Pécskán

Toborzás és látványos néptáncgála Pécskán

Sok pécskai volt kíváncsi szombaton délután az egykori katonai sorozás felevenítésére a Búzavirág Néptánccsoport és a XVI. Nemzetközi Néptánctalálkozóra meghívott csoportok és zenenekarok részvételével.
A Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület Pécska-Battonya Színjátszócsoportjának tagjai által levezényelt toborzás a Kismalomtól indult, majd a 401-es (egykori Iskola) utcán végigvonulva, a központban, a polgármesteri hivatal előtt ért véget.
Az útvonalon összegyűlt pécskaiakat pogácsával és borral kínálták a szervezők, a néptáncgála pedig 18 órakor kezdődött el a Doru Ioan Petescu Művelődési Házban.
Pap Enikő műsorvezető köszöntötte a vendégeket és a közönséget, kiemelve Antal Péter polgármestert – aki üdvözölte a résztvevőket -, Bölöni György megyei tanácsost, illetve Bartok András és Zágoni Szabó András helyi tanácsosokat.
Elsőként a legkisebbek, a házigazda Búzavirág Néptánccsoport Bojtocska csoportja lépett színpadra, őket felváltva követték a vendégek: a Baglas Néptánccsoport Marcaliről (Somogy megyéből, Magyarországról), a micskei Görböc és a borsi Galagonya néptánccsoportok (mindekettő a szomszédos Bihar megyéből), illetve a Búzavirág Kisboglárka, Nagyboglárka és Búzavirág csoportja.
A vendégek összetett koreográfiájukkal nyűgözték le a pécskai közönséget, a műsort záró Búzavirág csoport pedig bemutatta a nyári táborban tanult új táncot, nagy sikerrel.
Az élő zenét egymást váltva biztosította a nagykanizsai Bojtár zenekar és a békéscsabai Talléros zenekar.
A műsor végén Engi Márta, a Búzavirág Egyesület elnöke oklevelet és ajándékot adott át a fellépők képviselőinek, őt pedig virágcsokorral köszöntték a pécskai táncosok.
A XVI. Nemzetközi Néptánctalálkozót közös vacsora és táncház várta.
A rendezvényt a Búzavirág Egyesület szervezte, Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Arad Megyei Kulturális Központ, Pécska Város Polgármesteri Hivatala és a helyi tanács támogatásával.

Sinka Pál

Categories: Életstílus, Slider