Október 6. a Pécskai 2-es számú Általános Iskolában

Október 6. a Pécskai 2-es számú Általános Iskolában

Több évtizedes hagyományt követve, csütörtökön délelőtt 11-kor a magyar iskola 33 diákja előadta emlékműsorát az aradi 13 vértanú tiszteletére iskolatársak, pedagógusok és néhány családtag előtt.
Dícséretükre válljék a részvételi szándék és kitartás a felkészülésben, hiszen nem emlékszünk rá, hogy valaha ennyi gyermek vállalkozott volna iskolai előadásra A pedagógusok számára Istennek hála, bizakodásra ad okot a sok ügyes gyermek.
A felvezetőben kihangsúlyoztuk, ez a nap gyásznap, hiszen az 1848-’49-es magyar szabadságharc leverésének szégyenteljes, véres záróakkordja volt ezelőtt 167 évvel. Olyan emberek vállalták a hősi, mártírhalált, akik közül többen nem is magyarok voltak, de csatlakoztak a szabadság nevében a magyar forradalomhoz. A 13 aradi vértanú példaképül áll minden magyar előtt áldozatkészségükkel, kitartásukkal.
A jelenlévők tanúi lehettek a hadbíróság igazságtalan ítéletének, a vértanúk méltóságteljes utolsó szavainak, a feleségeknek írt utolsó leveleikben foglalt gondolatoknak. Gyertyákkal, harangszóval és magyar himnusszal tettük magasztossá, átélhetőbbé a komoly témát.
Mindenki élményekkel gazdagodva, illetve néhányan meghatódva távozott.

Felkészítő tanárok:Stoicovici Anita és Köles Katalin

 

Categories: Életstílus, Főoldal-5