Összebútorozott Arad és Temesvár

Összebútorozott Arad és Temesvár

Legalábbis városvezetési szinten, mélyre ásta ma délután a csatabárdot a két szomszédvár, miután Nicolae Robu és Gheorghe Falcă aláírta a keretegyezményt az Arad-Temesvár agglomerációs övezet (metropolisz) és vonzáskörzet kialakításáról. A dologban igazából semmi új nincs, hisz az ötlet és az első tervek lapjai közel tíz éve sárgulnak a két polgármesteri hivatalban, most azonban a két városvezető lefújta róluk port. A tervet, hogy miként lehet-kell kialakítani itt a közös fejlesztési pólust, az agglomerációs övezetet, arról készült egy világbanki tanulmány. Magyarán, most nem fognak agyalni és egyeztetni, hanem elkezdik megvalósítani az abban foglaltakat.
A ma délutáni aláírást egy megbeszélés-konferencia előzte meg Temesváron a Nyugati Egyetemen (Universitatea de Vest).
Tény, Falcă polgármesternek régi álma a közös agglomerációs övezet kialakítása, Arad-Temesvár közös infrastrukturális, gazdasági, kulturális stb. uniós projektek megvalósítása. Elmondta, Arad nem „csatlósa” lesz Temesvárnak, hanem partnere a kitűzött célok érdekében. Ezt egyébként Nicolae Robu is megerősítette, s hozzátette, hogy nem rövid, hanem közép és hosszú távon kell gondolkodni, az első közös projektek vélhetően 2020 után kezdhetnek körvonalazódni. Robu elmondta, az agglomerációs övezet és vonzáskörzet elengedhetetlenül szükséges a gazdasági, társadalmi fejlődéshez.
Arad egyébként ezzel a keretszerződéssel támogatja Temesvárt az Európa Kulturális Fővárosa 2021 projektben, miután a szomszédvár talpon maradt az első fordulót követően.
Gheorghe Falcă megjegyezte, hiába volt meg a Világbank közel 800 millió eurós fejlesztési ígérete az Arad-Temesvár Integrált Területi Fejlesztéshez (ITI), a Ponta-Dragnea kormány leseperte az asztalról, s csupán a Duna-delta projektet támogatta, mert „valami bajuk volt Románia nyugati felével”.
Mindkét polgármester támogatást, lobbit kért a politikusoktól, nem beleszólást.

(Fotó: renasterea.ro)

Categories: Aktuális, Slider