Háború: vizsgálatot indított a román katonai ügyészség

Háború: vizsgálatot indított a román katonai ügyészség

Emberiesség elleni bűncselekmények gyanújával hivatalból vizsgálatot indított a román katonai ügyészség az Ukrajna elleni orosz invázióval és a szomszédos országban zajló katonai műveletek román állampolgárokat érintő következményeivel összefüggésben – olvasható az Agerpres hírében.

A főügyészség hétfői közleményében rámutatnak, az Oroszország által február 24-én indított katonai támadás “széles körű és szisztematikus”, és a katonai célpontok mellett civil célpontok ellen is irányul, hiszen a rendelkezésre álló adatok szerint iskolákat, kórházakat, kereskedelmi központokat is bombáztak, ami közvetlenül érinti Ukrajna polgári lakosságát. A támadások különösen súlyos következményekkel jártak, számos civil, köztük gyermekek is életüket vesztették. Ugyanakkor az orosz támadás okozta pszichés trauma következtében civilek milliói hagyták el Ukrajna területét és váltak menekültekké – áll a vádhatóság sajtóközleményében.

Az ügyészség hangsúlyozza, hogy a büntetőeljárási törvénykönyv 10. cikke szerint a román büntetőjog a külföldi állampolgár által román állampolgár ellen külföldön elkövetett bűncselekményekre is alkalmazandó, beleértve a román állampolgársággal is rendelkező ukrán állampolgárokat is.

Fotó: illusztráció (Forrás: Facebook)

Categories: Környékünk, Slider