Egy éven belül Aradról is eltűnnek a Billa szupermarketek

Egy éven belül Aradról is eltűnnek a Billa szupermarketek

A román versenyhivatal (CC) egyetlen megszorítással bólintott rá a Carrefour Románia és a REWE közötti szerződésre, amelynek alapján a francia cég 86 Billa szupermarketet vásárol meg. Az eladási árat a felek üzleti titkokként kezelik, de piaci információk szerint a Carrefour 95-100 millió eurót fizetett a boltokért, plusz átvállalta az adósságokat is. Az említett egyetlen megszorítás, hogy a lokális piaci koncentráció elkerülése érdekében Brăilán a Carrefour két saját, és egy Billa szupermarketet kénytelen lesz koncesszióba adni más tulajdonosnak. Mindez nem befolyásolja az üzletek működését.
A főként hipermarketjeiről ismert Carrefournak Romániában (is) vannak szupermarketjei, ezek Carrefour „Market”, „Express” vagy „Contact” néven futnak. Csak zárójelben: a szupermarket és hipermarket közötti különbség, hogy ez utóbbi területe sokkal nagyobb, tág teret kapnak az iparcikkek, miközben a kisebb szupermarketek szinte kizárólag élelmiszer-háztartási cikk jellegűek.
A kérdés Aradon, hogy a négy Billa szupermarketet (Mikelaka, Újarad, Ziridava, Atrium) milyen névre „festik át”. Kicsi a valószínűsége, hogy bármelyiket bezárják, hisz mindegyik forgalmas helyen van, ráadásul a mikelakai és az újaradi saját épületben.
Az Aradi Nap úgy tudja, hamarosan kezdődik a Ziridava felújítása – erről már értesítették a bérlőket –, s előfordulhat, hogy a jobbára pangó földszinti boltokkal már nem újítanak szerződést, hanem odaadják a terület javát a Carrefournak, hogy bővítsen. Persze, parkoló hiányában az emeleti részek is panganak, teljes szerkezet-átalakítás várható.

(ij)

Fotó: archív, újaradi Billa

Categories: Gazdaság, Slider