Dupla előadás október 5-én

Dupla előadás október 5-én

A nagy érdeklődésre való tekintettel az Aradi Kamaraszínház október 5-én 20.30-kor is bemutatja Pozsgai Zsolt október 6-a tiszteletére írt darabját, a Magyar Golgotát, a nagyszínházban. Az előadás ősbemutatóját október 5-én 18.00 órakor láthatják az aradi nézők, majd 20.30 órakor ismét megtekinthetik az érdeklődők. Az előadás ingyenes, helyeket a nagyszínház pénztárában lehet igényelni.
1849, az aradi vár. A vértanúk kivégzése előtti nap még mindenki bízik a kegyelemben. Váratlan látogatók érkeznek Haynauhoz : egy császári főtanácsos a feleségével. Török Ignác számára hoznak kegyelmi parancsot. A feleség régen Török Ignác szerelme volt, nem kívánt gyermekük azóta egy leényneveldében van. A császári főtanácsos tudja ezt, és mégis teljesíteni akarja felesége kérését, hogy Török Ignác élete megmaradjon. Ez a nem várt helyzet az asszonyt összezavarja, találkozása a kivégzés előtt álló régi szerelmével pedig végképp kibillenti egyensúlyából. Szenvedélyes jelenetek és találkozások, miközben rohamosan közeleg a hajnal. Sőt, még a neveldében élő lány is megjelenik, hiszen az a lánynevelde történetesen Haynau birtokán található. Haynau nem hajlandó megkegyelmezni az elítéltnek, és elindul egy meglepetésekkel teli, végső történet…
A dráma az aradi eseményt egy új szemszögből, az egyik magyar elítélt, Török Ignác sorsán keresztül mutatja be. Ő az egyetlen, akit nem tudtak sem felakasztani, sem agyonlőni, hiszen az ítélet végrehajtása előtt szívrohamban meghalt. Kevesen tudják, hogy ezt a szívrohamot az addig soha nem látott lánya megjelenése okozta.
A dráma valós történelmi dokumentumokra épít. Az egyes jelenetek között idézetek hangzanak el az aradi vértanúk családjaikhoz írt leveleiből, melyek szintén egészen más nézőpontból mutatják be helyzetüket.
Szereplők : Szabó Máté (Török Ignác), Janik László (Haynau), Papp Katalin, Quintus Konrád, Békefi Viktória, Köleséri Sándor.
Zeneszerző: Németh Claudia
Író – rendező: Pozsgai Zsolt

Categories: Életstílus, Slider