Három várat akarnak: Borosjenő nem adná

Három várat akarnak: Borosjenő nem adná

A megyei tanács által, a solymosi, világosi, borosjenői várak tervezett átvételéről-kezeléséről és egységes felújításáról tartott mai megbeszélésről kiadott közlemény sorai között olvasva kiderül, hogy Călin Abrudan nem adná. Borosjenő polgármestere kijelentette, „nyitottak vagyunk az együttműködésre a megyei tanáccsal, de saját magunk is képesek vagyunk a felújításra, és így is teszünk, ha látjuk, hogy a munkálatok üteme nem felel meg elvárásainknak”. Tény, egyelőre tervek szintjén, de a borosjenői polgármesteri hivatal már megkezdte az előkészületeket a munkálatokra, ők is uniós forrásokból szeretnék ezt megvalósítani.
Az Aradi Nap március 30-án megírta, hogy a megyei tanács két projektet nyújt be ősszel, hogy a Regionális Operatív Program (ROP) keretében, kihasználva a meghirdetett pályázatot, 5-5 millió eurót kérjen a solymosi és világosi vár állagmegőrzésére-megújítására. Ekkor még nem volt szó Borosjenőről.
Ma viszont, a Sergiu Bîlcea megyei alelnök vezette a megbeszélésre meghívták Abrudant is, aki a jelek szerint – egyelőre – diplomatikusan kifarolna a felkínált „lehetőség” elől, miszerint az Arad Megyei Tanács kezdeményezné a kulturális tárcánál a három vár átvételét-kezelését, majd pedig egységes felújítását.
A mosolycsörtében Bîlcea is diplomatikusan nyilatkozott, és a közlemény szerint „örömmel fogadta”, hogy mindhárom közösségnek van elképzelése a várak megújulásáról. A jelek szerint Világos és Lippa könnyebb falat lesz, mint Borosjenő. Tény, ha akar, Borosjenő külön is pályázhat, s mivel ez a vár a többihez képest jó állapotban vészelte át az elmúlt évtizedek nemtörődömségét, és helyi pénzzel megtoldva a keretet, relatív rövid idő alatt vonzó turisztikai látványosság lehetne.

(ij)

Categories: Aktuális, Slider