Pécskán elégették a telet

Pécskán elégették a telet

Népes közönség előtt mutatta be idei első előadását a Búzavirág Néptáncegyüttes a Pécskai Doru Ioan Petescu Művelődési Házban vasárnap délután.
A farsangi mulatozás, „fordított világ” és téltemetés jegyében bemutatott műsor keretében fellépett az együttes mind a négy csoportja: a Bojtocska, a Kisboglárka, a Nagyboglárka és a Búzavirág is.
Ameddig a fiatalok átöltöztek egy-egy tánchoz, Engi Márta elnök ismertette az idénre tervezett előadásokat, de szót ejtett a június 23-25. között megtartandó Pécskai Magyar Napokról és a nyári tánctáborról is, majd köszöntötte Antal Péter polgármester és Bölöni György megyei tanácsost. Jelen volt Bartok András helyi tanácsos is.
Eugenia Ponta Pete, a művelődési ház új igazgatója is köszöntötte a szülőket. Elmondta: támogatni kívánja a Búzavirágot a megszokott színvonalú előadások megszervezésében, hiszen a helyi hagyományok továbbadása nagyon fontos.
Különösen elnyerte a közönség tetszését a női ruhába öltözött Búzavirágos fiúk és a férfiként táncoló lányok előadása, majd a Nagyboglárka tagjai álltak színpadra, szintén szerepet cserélve.
Az elődás végén a táncosok a vállukon hozták be a nézőtéren keresztül a telet jelképező bábut, őket a színpadon a pap és a gyászoló táncoslányok várták, akik vicces beszólásokkal búcsúztatták Illést.
Ezután valamennyi táncos és a közönség is kivonult az utcára, majd megkerülve az épületet, a művelődési ház udvarában álltak meg. A menetet a Kisperegi Roulette tagjai kísérték élő zenével.
Már besötétedett, amikor sor került a rituális télégetésre: az égő bábu körül táncolt a Búzavirág apraja-nagyja, nézőkkel körülvéve, ezzel „eltemetve” a telet.

Sinka Pál

Categories: Életstílus, Slider