Voks-modernizálás: halálbiztos szkennelést ígér a STS

Voks-modernizálás: halálbiztos szkennelést ígér a STS

Sem a kormány, sem az érintett intézmények nem verték nagydobra, hogy vasárnap, június 5-én a helyhatósági választásokon Románia végre a XXI. század igényeihez igazodva korszerűsítette a rendszert: most először minden szavazó személyi igazolványát beszkennelik, elkerülendő a korábbi esztendőkben előfordult „buszos sétafikát”. A szkenner kizárólag a személyi igazolvány legalsó sorában található kódot regisztrálja név, lakcím, fénykép stb. nélkül. A Speciális Telekommunikációs Szolgálat (STS) által teljesen zárt rendszerben, halálbiztos informatikai védelemmel ellátott program lényege, hogy kiküszöbölje: senki nem szavazhat kétszer. A biztonság érdekében a STS országos, állítólag feltörhetetlen láncot hozott létre.
A szavazóhelyiségek megkapták a szükséges eszközt (= előre beprogramozott, semmi másra nem használható tablet), ezek kezelőit pedig kiképezték a használatra. Minden felmerülő problémára van „B-változat”, vagyis központi segítség, szakemberekkel.
A STS ma országosan tesztelte a rendszert. A szavazóhelyiségeket szombaton 18.00 órakor adják át, ekkor az érintettek ismét átfuttatják a a programot, amelyben a szavazásra jogosultak névsora szerepel. Aki mozgóurnát kért, automatikusan törlődik az alaplistáról, akárcsak azok a személyek, akik jelezték, nem a lakehlyükön szavaznak. Természetesen az ő voksaikat is regisztrálják, de “plusz listaként”.
A STS június 4-én 18.00 órakor tölti fel a végleges szavazói alapnévsort.

(ij)

Fotó: illusztráció

Categories: Aktuális, Slider