Országossá dagadt a Profi aradi húsmosási botránya

Országossá dagadt a Profi aradi húsmosási botránya

Vélhetően Ciprian Gabor, a Profi belvárosi (Templom – L. Blaga utca) boltjának kirúgott vezetője álmaiban sem gondolta, hogy országos botránnyá dagad a kipakolása, miszerint főnökei a romlott hús átmosására, ecetezésére kényszerítették, s ezért feljelentést tett több kollégájával egyetemben. A botrányról az Aradi Nap is beszámolt, ma viszont kiderült, hogy az ügy lavinaként seper végig a hazai élelmiszeriparon, s maga Achim Irimescu mezőgazdasági miniszter is tulajdonképpen a feljelentők mellé állt, amikor azt nyilatkozta a Ziarul Financiar (ZF) gazdasági napilapnak, hogy „Románia tizedrangú piac, ahova, ahova lejárt szavatosságú hústermékeket hoznak”.
Gabor költői kérdésként tette fel a ZF-nek, hogy ha ők múlt pénteken tettek feljelentést a DSV-nél, akkor miért csak következő hét elején jöttek ki ellenőrizni. Úgy véli, „időt hagytak a Profinak, hogy eltüntesse a nyomokat”. A kirúgott igazgató és társai ma délben tüntetni akartak az üzlet előtt, ám végül, látva a megjelent csendőrséget, helyi rendőrséget, lemondtak róla, s a Szabadság-téren nyilatkoztak a sajtónak. Gabor elmesélte, miként akarta rávenni őt Dacian Gavra, a temesvári regionális igazgató, hogy a lejárt szavatosságú friss húst, fagyasztott húst, felvágottat “átmossák” és aztán eladják, hogy csökkentsék az üzlet veszteségeit. “Azt mondtam neki, az anyjának vigyen abból a húsból”. Az ex-főnök azt is kiteregette, őrzi annak az email-levelezésnek a másolatát, amelyben a regionális központ 484 lej büntetést szabott rá, mert megtagadta 88 kg büdös csirkecomb árusítását.
A Profi azonnal ellentámadásba lendült, s a szokott módon most megpróbálják minden eszközzel lejáratni, besározni a mosott húsok ügyét kiteregető alkalmazottat. Szerintük Gabor ellen már korábban belső vizsgálat indult, mert „dokumentumokat hamisított”, de egyéb vádakkal is illeték, sőt, egyetemi tanulmányait is fejére olvassák a közleményben. Kérdés, hogy ha Gabornak ennyi vaj volt a fején, akkor miért nevezték ki üzletvezetőnek?
Irimescu miniszter szerint nem csak a húsokat, hanem a lejárt szavatosságú import szalámit is rendszeresen „átmossák”.
A skandalum eredményeként a Profi több üzletében is vizsgálat indult.
Megszólalt az ügyben Laurenţiu Baciu, a Mezőgazdasági Termelők Szövetségei Ligájának a vezetője is: „Mi jelenleg a hazai sertéshús-fogyasztásnak csak 30 százalékát biztosítjuk, holott 100 százalékra is van kapacitásunk. A dömpingáron beérkező hússal viszont nyírnak ki bennünket. Ugyan miért gondolják, hogy a Belgiumban 8-10 euróért árult sertéshús tisztességesen értékesíthető itt 2-3 euróért?”

(irházi)

 

Fotó: illusztráció

Categories: Aktuális, Slider