Grandomán új légikikötő Aradnak: seperhetik az airport

Grandomán új légikikötő Aradnak: seperhetik az airport

Hónapok óta egyetlen menetrend szerinti járat sem száll le már Aradon – korábban is csak egy volt –, ezért aztán érthetetlen, hogy a megyei tanács miért kellett túlméretezett, grandomán új légikikötőt építsen a régi mellé, a Cargo Terminal csarnokába. A ma déli helyszíni ismertetőn elhangzott, a háromezer négyzetméter összterületű új, tetszetősnek mutatkozó reptérépület csak az érkezési oldalt szolgálja ki, az indulási oldal a régi épületben lesz. Holott nyilvánvaló, hogy biztonsági, csomagfeladási, ellenőrzési, becsekkolási stb. okokból az indulási résznek van szüksége nagyobb területre. Más kérdés, hogy az új csarnok méreteit látva – fotók mellékelve – bőven befért volna az indulási oldal is.
A kivitelező által bankhitelből megelőlegezett, kétmillió eurós beruházás várhatóan március végére készül el, majd a megyei tanács három év leforgása alatt fogja törleszteni az összeget. Az átadás még nem jelent automatikusan üzemképességet, hisz a biztonsági rendszer beszerelése és tesztelése, a határellenőrzés kitelepítése, elhúzódhat.
A fő kérdés persze, lesz-e Aradra merészkedő légitársaság. Egy kis olasz cég állítólag márciusban már indít egy itáliai járatot, ami esetleg végső érvként hathat a beruházás befejezését váró Ryanairnek. Európa vezető fapadosa, amint arról az Aradi Nap is beszámolt, belföldi járatok indításával akar nagyobb piaci részesedést kihasítani, s állítólag egy Arad-Bukarest járatban is gondolkodhatnak.
A megrendelő és a reptér vezetősége azzal is eldicsekedett, hogy miközben a régi épület áteresztő képessége 50 utas/óra, az új terminálé 500 utas/óra. Ahhoz, hogy a reptér üzemeltetési költsége a veszteségből legalább nullára emelkedjék, napi sok járatra és utasra lenne szükség.

(irházi)

10

11

12

Categories: Aktuális, Slider