Menyháza: dárdára tűzték a palacsintát

Menyháza: dárdára tűzték a palacsintát

Arad megyének egyetlen olyan rendezvénye van, amelyik nyugat felé is kitekinthetne, behúzná az amúgy hiányzó külföldi turistákat: a Menyházai Palacsintaparádé. Sajnos azonban, a PSD-PNL háború politikai aprópénzre váltotta a rendezvényt.
Idén először fordult elő, hogy az Arad Megyei Tanács alárendeltségébe tartozó megyei kulturális központ (CJCA), Doru Sinaci igazgató aláírásával, átiratban tiltotta meg Menyháza Polgármesteri Hivatalának, hogy pártoknak, más polgármesteri hivataloknak standot biztosítsanak a rendezvényen. Az indoklás szerint, a Menyházai Palacsintaparádénak semmi köze a politikához. Furcsa módon, amíg a demokraták, liberálisok, mindegy milyen néven, de kormányoztak, sőt, Menyházán is ők adták a polgármestert, nem voltak ennyire finnyásak, és a korábbi években tucatnyi standot állíttattak fel a polgármesteri hivatalaikkal, s ezeken rendre ingyen sütötték a palacsintát a népnek.
A jelenleg PSD-s polgármester irányította Menyháza toszott az ukázra, és saját pártja, de a Traian Băsescu fémjelezte PMP is sütheti palacsintáit a parádén. Az árusok során végigvágtató Doru Sinaci arca – a lenti fotó tanúsága szerint – távol a nyugalomtól, láthatóan tajtékzik dühében, hogy képtelen teljesíteni a parancsot.
Szomorú, hogy egy remek kezdeményezés, amelyik idén a XVII. kiadásához érkezett, ahelyett hogy fejlődne, visszaüllyed a balkáni román politizálás szintjére.
Sajnos, a szervezők közül senkinek sem jutott eszébe, hogy a Menyházai Palacsintaparádén legyen kóstolásos palacsintaverseny profi zsűrizéssel, netalán palacsinta-evő, vagy ki süt a leggyorsabban tíz palacsintát verseny, hogy csak néhány ingyenes ötlettel segítsük őket. De nem hívták meg testvértelepülésüket, Mezőkovácsházát sem, hogy süssenek a magyarok is palacsintát.
A szombat-vasárnapi programot a megyei kulturális központ és a helyi polgármesteri hivatal osztotta meg egymás között: szombatra a megye két DJ-t és egy zenekart finanszíroz, vasárnap román népzene lesz Menyháza pénzén. A megyei tanács tanács által ma, szombaton kiadott sajtóközleményben Iustin Cionca megyei elnök szerint a rendezvényen nincs helye a politikának. Ennek ellentmond, hogy a közleményben csak a megye által fizetett szombati pogram szerepel, a vasárnapi műsorról mélyen hallgatnak.

(irházi)

Doru Sinaci (jobbról a második)

Florin Remaţan a PMP-s hölgyek társaságában

Fotók: Florin Tomuţa

Categories: Életstílus, Slider