Előadás és megemlékezés az 1956-os emlékműnél

Előadás és megemlékezés az 1956-os emlékműnél

Méltánytalanul kevesen vettek részt pénteken este a pécskai Doru Ioan Petescu Művelődési Házban megtartott megemlékezésen, annak ellenére, hogy több helybelit is kivégeztek, vagy meghurcoltak az 1956-os romániai események következtében, a hírhedt Szoboszlay-perben.
Jámbor Ilona elnök röviden felidézte az In Memoriam ‘56 Egyesület tevékenységét, a Lukács István mártír egykori pécskai házán 2010-ben átadott emléktábla, illetve a 2013-ban felavatott 1956-os emlékmű megvalósulásának rögös útját. – Ezek az emberek valójában mártírok voltak, ezért kell megemlékezzünk róluk – mondta.
– Ebben kell továbbra is együtt dolgozzunk, ahogy tettük eddig is – folytatta Bölöni György megyei tanácsos.
Köszönetképpen az évek során nyújtott támogatásért Jámbor Ilona emléklapot nyújtott át Bölöni György helyi RMDSZ-elnöknek, Nagy Istvának, a pécskai Kálmány Lajos Közművelődési Egyesület elnökének, Antal Péter polgármesternek, Tóth Piroskának, a tornyai Pro Pir Kult Egyesület elnökének és Ramona Mateinek, a polgármesteri hivatal kulturális pályázatokért felelős alkalmazottjának. A Bacsilla Sándor iskolaigazgatónak és ft. Czeglédi Ferencnek szánt emléklapot, mivel nem voltak jelen, később juttatja el nekik.
Az Andrássy Duó és a Szirt együttes, Körtvélyessy Zsolt érdemes művész közreműködésével ezt követően bemutatott műsorát hosszú tapssal köszönte meg a közönség, a végén közösen énekelték el a Székely himnuszt.
A megemlékezés utolsó állomására a városközpontban lévő Szentháromság parkban található emlékműnél került sor, ahol mécseseket helyeztek el és közösen imádkoztak a kommunista diktatúra 1956-os romániai áldozataiért, végezetül elénekelték nemzeti imánkat.

Sinka Pál
Categories: Aktuális, Főoldal-5