A MOL kezdheti a kőolajkitermelést Arad megyében

A MOL kezdheti a kőolajkitermelést Arad megyében

Megjelent a Hivatalos Közlönyben a kormányrendelet, amelynek értelmében a magyar többségi tulajdonban lévő MOL elkezdheti a feltárást és kitermelést az Arad megyei Ágyán (Ex-5). Természetesen és egyelőre hagyományos módszerekkel, magyarán nincs szó palagáz-kitermelésről. A MOL Rt. bejelentette, hamarosan felállítják a kutakat is, arról viszont még nem tudni, hogy a kitermelt nyersolajat hol fogják feldolgozni, de vélhetően magyar oldalra viszik, hisz Algyő kőhajításnyira van. A cég, saját bevallása szerint több tízmillió dollárt fektet az üzletbe, ami azt jelenti, hogy komoly tartalékokra lelt. A kormányrendelet értelmében a MOL Ágyán (Ex-5), Kürtösön (Ex-6) és Voievozi-on (Ex-1) foghat neki a feltárt kőolaj kiszippantásának, de természetesen további próbafúrásokra is lehetősége nyílik.
A MOL-román kormány szerződés szerint Ágyán a magyar cég az Expert Petroleum kft.-vel közösen lát neki a termelésnek-feltárásnak.
Az Expert Petroleum céget 2005-ben alapította a Schlumberger két kiugró vezetője, céljuk az elmúlt évtizedekben Romániában elhagyott kőolaj- és földgázmezők újraélesztése. Erre a tevékenységre 15 éves szerződést kötöttek a honi szénhidrogén-tartalékokat sok kérdőjeles privatizációval megszerző OMV-Petrommal is 13 mező felélesztésére. Ezek között található 40 esztendős is az ország nyugati felében. Magyarán, a területeket, amelyeket annak idején az állam leírt, most a magáncég újjáéleszti. Nyilván, mert talált olajat, földgázt.

Irházi János

Categories: Gazdaság, Slider