„Sürgősen kell egy új kormány”

„Sürgősen kell egy új kormány”

Mélyül a belpolitikai válság az országban, miután előre várható módon az USR által, koalíciós partnerek nélkül a parlament elé álló Dacian Cioloș-kabinet miniszterjelöltjei – egy kivétellel – már a bizottsági meghallgatásokon megbuktak.

„A belpolitikai válságból sürgősen ki kell lábalnia Romániának, s ehhez jelenleg az egyetlen megoldás, ha a korábbi PNL-USR-RMDSZ koalíció újra összeáll” – mondta az Aradi Napnak Faragó Péter parlamenti képviselő. „Ennek a koalíciónak többsége van a törvényhozásban, ám az újbóli szövetséghez a feleknek engedniük kell. Ne feledjük, a választási kampányban mindegyik párt előállt ígéretekkel a választói felé, hát akkor ezeket az ígéreteket vigyék be a koalíciós szerződésbe. Nyilván, szelektálva, mert amiben nincs egyetértést, arról első körben fölösleges acsarkodni, legfeljebb majd később kerülnek terítékre” – magyarázta az aradi RMDSZ-es képviselő.

Faragó felhívta a figyelmet, hogy egy felelősségteljes, működő, hatékony kabinet mielőbbi beiktatását két fő dolog sürgeti: a Romániában elszabadult koronavírus-járvány és a fékezhetetlenek az energiaárak. „De azzal is tisztába kell lennie mindenkinek, hogy állhat az ország élén egy olajozottan működő kormánykoalíció, ha a vírus elleni harcban nincs mögötte a lakosságnak az oltást bevállaló többsége. Tőlünk nyugatra minden államban messze magasabb az átoltottság, mint nálunk, és nincs is ekkora egészségügyi válság ” – tette hozzá.

Tény, egy régi-új koalíció gyors összevarrása kusza feladatnak ígérkezik. Klaus Iohannis államfő már ma, csütörtökön tárgyalt a parlamenti pártokkal, és a helyzet feloldása érdekében a liberálisok Nicolae Ciucă tartalékos tábornokot javasolták kormányfőnek, miután Florin Cîțu pártelnök visszalépett, és cserébe álítólag a szenátus elnöki székét kéri. Úgy tudni, a PNL csak az RMDSZ-szel szövetkeznek, az USR-t nem óhajtják vissza a koalícióba.

Categories: Aktuális, Slider