Ünnep a hála jegyében

Ünnep a hála jegyében
Helybeli hívek, az ünnepre hazaérkező tornyaiak és a szomszédos településekről (Aradról, Pécskáról, Szederhátról stb.) jött vendégek töltötték meg a pirosba öltözött templomot Tornyán hétfőn délelőtt, Szent Kereszt Felmagasztalásának ünnepén.
A 262 éve épített templom búcsúmiséjét ft. Czank Gábor gyomaendrődi plébános celebrálta, ft. Király Árpád plébános, marosi főesperes, valamint a környékről és Magyarországról érkezett papsággal együtt, Marius Stratulat helybeli ortodox és Milin Milovan szerb ortodox plébános társaságában. A hívek örömére jelen volt ft. Ebenspanger Ferenc dognácskai plébános is, aki évtizedekkel ezelőtt szolgálta a tornyai közösséget.
– Kettős öröm számomra, hogy itt lehetek nagyszüleim és édesanyám szülőfalujában, hiszen tíz éve pont ezen az ünnepen celebráltam itt az újmisémet – kezdte ft. Czank Gábor, majd felidézte az ünnep eredetét.
Az Egyház 335 szeptember 14. óta ünnepli a Szent Kereszt Felmagasztalását, amikor is Szent Ilona császárnő erőfeszítéseinek hála megtalálták és a megfeszítésének helyén újonnan állított bazilikában kiállították Jézus keresztjének maradványait.
– Hálásnak kell lennünk Krisztusnak, hiszen mindannyiunkat egyenként megváltott. Erre kell gondolnunk akkor is, amikor lelki, vagy testi szenvedést tapasztalunk, hiszen ő elképzelhetetlen fájdalmakon ment át, annak ellenére, hogy bűntelen volt – tette hozzá prédikációjában.
A szentmisén részt vett Antal Péter pécskai polgármester, Miodrag Stanoiov alpolgármester, Halasi András és Demeter Miklós helyi tanácsosok, valamint a Szent Benedek Rendi Nővérek két képviselője.
Az ünnepi liturgiát záró körmenet előtt ft. Király Árpád meghatódottan mondott köszönetet a jelen lévő Tóth Csaba helyi tanácsosnak és Boldis Szilamér vállalkozónak, akiknek hála már új kapu fogadja a templomba lépőket a június közepén megrongált helyett.
A búcsúmise végén a jelenlévők elbeszélgettek a plébánia udvarán egy üdítő, vagy sütemény mellett, délután pedig műsorral várták vissza a tornyai híveket a templom előtti, újonnan bekerített parkban felállított színpadhoz.
Sinka Pál
724
Categories: Életstílus, Slider