Pécskai zarándokcsoport Budaörsön

Pécskai zarándokcsoport Budaörsön
A pécskai Szent Antal Egyesület és Kolping Család szervezésében 48 fős csoport vett részt vasárnap Budaörsön az Úrnapi ünnepi szentmisén, az ottani plébánia meghívására.
A zarándokok lobogókkal, énekelve vonultak be a templomba, a szentmise elején Varga János plébános külön üdvözölte őket, kifejezve örömét, hogy a helybeli hívek és a Németországból hazatérők mellett a határon túlról érkezett magyarok is részt vesznek e szép ünnepen.
Az ünnepi prédikációt a zarádokcsoport lelki vezetője, a pécskai származású ft. Kocsik Zoltán egyházmegyei ifjúsági lelkész, a temesvári Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceum spirituálisa tartotta.
Az 1946-48-as kitelepítésig a magyar fővárossal szomszédos, ma közel 30 000 lakosú kisvárost majdnem 90%-ban németek lakták, tőlük indult a virágszőnyegek készítésének szokása Úrnapján. Idén is kitettek magukért a helybeliek és gyönyörű alkotásokkal vették körül a templomot, amelyet a pécskaiak megcsodáltak, a négy, nagyon szépen előkészített sátorral egyetemben.
Ma már alig 1500 német él Budaörsön, de a többségi lakosok támogatásával aktívan dolgoznak a hagyományok megtartásán, illetve újjáélesztésén.
A pécskaiak és az elsőáldozás miatt otthon marad ft. Czeglédi Ferenc plébános üdvözletét a Szent Antal Egyesület elnöke, Novák Mária és a Kolping Család elnöke, id. Kocsik Imre adták át, megköszönve a kedves fogadtatást.
A közös ebéd előtt Grósz András történész tartott egy rövid előadást Budaörs történetéről, utána Novák György egyházközségi képviselő-testületi tag bemutatta az Ótemetőt, benne a magyarországi németek elűzésének emlékművével.
A pécskai és budaörsi Kolping család között már korábban létrejött kapcsolatot szeretnék a jövőben is életben tartani, erősíteni.
Sinka Pál
Categories: Életstílus, Slider