Ki bontotta le az egykori onkológiát?

Ki bontotta le az egykori onkológiát?

A múlt hét közepén lebontásra került a Şt. Augustin Doinaş utca 17. szám alatti épületegyüttes, ahol egykoron a városi kórház onkológia részlege működött, így most a 2449 négyzetméteres telek egyelőre üresen áll. Az ingatlan nem volt műemléképület, ennek ellenére talán minden aradi ismerte, hisz jobbára emberi tragédiák fűződtek hozzá.
A házat, amelyben az ’50-es évek kezdetétől egészségügyi intézményként működött, a 10-es törvény alapján visszaigényelték. A restitúciós bizottság határozata szerint a hivatalosan négy részből álló ingatlant Arad Polgármesteri Hivatala vissza kellett szolgáltassa a jogos tulajdonosoknak: a ház felét 2006-ban Montresor Tulia Adina Constanţia kapta meg, míg a másik felét 2007-ben Daubravszky Ştefan Tiberiu. A tulajdonosok nem sokat spekuláltak, azonnal eladásra kínálták, és 2008 júliusában közjegyző előtt nyélbe is ütötték az üzletet. Hogy mennyiért értékesítették nem tudni, azt viszont igen, hogy a két vevő aradi: Moţ Ginel és Ciprian Marandiuc.
A polgármesteri hivatal azonban ilyen könnyen „nem szabadult meg” Daubravszkytól, aki arra a periódusra, ami a ház átvételétől az eladásáig eltelt, jogosan házbért kért a várostól, hisz a kórház még benne működött. A 11,5 hónapra a tulajdonos 45 747 lej kapott a városi tanács 2009 februárjában meghozott határozata alapján. Sőt, korábban Daubravszky be kellett perelje a hivatalt, hogy a restitúciós határozat alapján hozzák meg végre a döntést a tanácsban a ház felének átadására.
Daubravszkyhoz hasonlóan, a restitúciós törvény értelmében Moţ és Marandiuc sem pakolhatta ki az épületből az onkológiát, a tulajdonosok az átvételtől számítva öt évig kötelesek megtartani, igaz, házbér fejében. A városi tanács 2009. július 10-i határozatában felhatalmazza Gheorghe Falcă polgármestert, hogy megkösse velük a bérleti szerződést. Az összeget az erre vonatkozó kormányrendelet alapján számolták ki: a város havi 7850 lej házbért fizetett a két tulajdonosnak. Közben persze keresték a megoldást a költöztetésre, de erre majd 2010 elején került sor és az onkológiának a városi kórházban szorítottak helyet.
Moţ Ginel jelenleg vállalkozó, az aradi Eco Cleaning Service kft. tulajdonosa-vezetője, végzettségét tekintve építészmérnök. A cégnek mosodája üzemel a Szabadság (A.Iancu) téren. Az Eco Cleaning Service 2007-ben alakult, Moţ korábban vámosként dolgozott Nagylakon. Neve felkerült egyébként az állategészségügyi igazgatóság tanácsosának, Bâc Marianak a vagyonbevallására is, miután Ciprian Marandiuc-kal együtt 47 627 lejért külterületet vásároltak tőle. Az Eco Cleaning viszont nem dübörög, a pénzügyminisztérium honlapján fellelhető 2013-as mérlege szerint az évet 2,44 millió lejes árbevétel mellett 40 571 lej veszteséggel és 5,97 millió lejes adósságállománnyal zárta.
A Moţ-Marandiuc páros más beruházásban is érdekelt. Idén júniusban a városi tanács megszavazta az az, általuk benyújtott rendezési tervet, amelynek alapján a temesvár felé vezető országút szomszédságában, egy héthektáros külterületi telken logisztikai park épülhet, ebben a Marandiuc család más tagjai érdekeltek.
Daubravszky neve pedig egy Bihar megyei visszaszolgáltatásban is felbukkan: ő örökölte Céckén (Ţeţchea) az egykori Zathureczky birtok egyik épületét. Az ügy felszisszenést keltett, mert a Bihar Megyei Tanács 2013 januárjában lemondott elővásárlási jogáról, holott állítólag elfogadható értékben vásárolhatták volna meg a birtokot, s azt turisztikai-kulturális célra hasznosíthatták volna.
Visszatérve a lebontott onkológiára: telken várhatóan emeletes lakóház épül majd.

Irházi János

Categories: Aktuális, Slider