Tanyaszínház-turné Arad megyében

Tanyaszínház-turné Arad megyében

A temesvári Bánsági Közösségért Egyesület és a Temes megyei RMDSZ július elején indítja el Tanyaszínház programját, amelynek célja magyar kulturális élményt nyújtani a vidéki szórványközösségeknek. Molnár Zsolt RMDSZ-es parlamenti képviselő, a projekt kezdeményezője elmondta: “a Bánsági Közösségért Egyesület célkitűzése, hogy hiánypótló magyar kulturális és közösségi élményeket tudjon biztosítani a bánsági magyarok számára. Ebbe a stratégiába illeszkedik bele a Tanyaszínház program is, amely a Temes és Arad megyében levő magyar szórványközösségeknek szól. Megpróbáljuk a vidéki magyar közösségek számára a magyar kultúrát, a magyar előadó-művészetet közelebb hozni és kézzelfoghatóvá tenni.”
A vajdasági minta alapján megtervezett Tanyaszínház egy olyan modell, amelyet nagy készséggel veszünk át a vajdasági magyar közösségtől és reméljük, hogy az egész nyugati régióban is ugyanolyan sikerrel és legalább ugyanolyan hosszú ideig fut majd a program.
A Tanyaszínház program Nagybodófalván kezdődött, július 7-28. között, ahol Aszalos Géza, a Csiky Gergely Állami Magyar Színház művészének irányításával 8 kolozsvári és marosvásárhelyi színművészeti szakos hallgató színpadra vitte az ókori római vígjátékíró Plautus Casina című darabját.
A Tanyaszínház első előadásának bemutatója július 28-án volt Nagybodófalván, majd ezt követően Temes és Arad megyei turnéra indult a fiatal társulat. A július 29-től augusztus 14-ig tartó turné szabadtéri előadásait 16 Temes és Arad megyei településen tartja meg a Tanyaszínház társulata. A Bánsági Közösségért Egyesület Tanyaszínház programja az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala támogatásával valósul meg.
A társulat körútjának Arad megyei állomásai:
Pécska – augusztus 7., csütörtök – az új piaccsarnok mellett (Micsurin-kert), rossz idő esetén az iskola dísztermében;
Szentpál – augusztus 08., péntek – a szabadtéri színpadon;
Simonyifalva – augusztus 09., szombat – az iskola udvarán, a szabadtéri színpadon;
Kisiratos – augusztus 10., vasárnap – a Kulturház melletti szabadtéren, rossz idő esetén a Kulturházban;
Arad – augusztus 11., hétfő – az RMDSZ-székház udvarán (Episcopiei utca 32. sz.);
Majláthfalva – augusztus 12., kedd – a nyári színpadon, rossz idő esetén a Kulturházban.
Mindegyik előadás 21.00 órakor kezdődik, a belépés ingyenes.

 

Categories: Életstílus, Főoldal-5