A varsándi határátkelőn is érkezett a lejárt szavatosságú hús

A varsándi határátkelőn is érkezett a lejárt szavatosságú hús
(Illusztráció)

(Illusztráció)

Arad megyében is dagad a botrány a lejárt szavatosságú, vagy átcímkézett, kereskedelmi forgalomba került sertéshús ügyében. Kiderült, hogy lejárt szavatosságú, vagy a szavatossági idő előtt pár nappal behozott hús a varsándi határátkelő felől is érkezett az országba, a legjelentősebb romániai titkosszolgálat, a SRI lehallgatta az ügybe keveredett vámosokat, az állategészségügyi igazgatóság alkalmazottait. A digi24.ro ma nyilvánosságra hozta több, a birtokába került telefonbeszélgetés leiratát, s ezekből kiderül, hogy Marius Onaca, a varsándi határátkelő főfelügyelője több szállítmány útját is „egyengette”, s ebben bűntársai voltak az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági igazgatóság alkalmazottai, pont azok, akiknek védeniük kellett volna a lakosság egészségét.
A Németországból, Hollandiából, Magyarországról, Nagy-Britanniából, Lengyelországból érkezett, lejárt szavatosságú sertéshús zöld utat kapott Varsándon, az érintett cégek pedig előre értesítették a hatóságokat, melyik teherautót kell simán átengedni. Amennyiben szükséges volt, a húst átcímkézték. Az árút hentesboltokba, húsfeldolgozókba (itt ledarálták), catering-konyhákba szállították. Kiderült, a cégek előre tudtak minden ellenőrzésről.
A SRI feljelentése alapján a terrorizmus és szervezett bűnözés elleni ügyészség (DIICOT) a múlt héten több, mint tíz személyt letartóztatott, a botrány szálai 18 megyét érintenek, az államkasszának okozott kár – a ki nem fizetett adókból, illetékekből –, az eddigi vizsgálatok szerint minimum 15 millió euró.

Categories: Aktuális