Ismét módosítanák az érettségit

Ismét módosítanák az érettségit

Az új tanügyi törvény tervezete az elvégzett szakhoz igazodó érettségi vizsgát vezetne be, ugyanakkor kiegészítő vizsgát tenne kötelezővé, amely a vizsgázók alapismereteit mérné fel a szaktól eltérő területen – jelentette be a tanügyminiszter, akit az Agerpres idézett-

Ligia Deca az új oktatási törvények tervezetének bemutatásakor azt mondta, az érettségi vizsgákat az egyes szakokhoz igazítják, a műszaki gimnáziumokban például műszaki profilú érettségi lesz.

A fiatalok munkaerőpiaci esélyeinek növelése érdekében két idegen nyelvből tesznek majd kompetenciavizsgát, a kijárt órák számának függvényében különböző szinteken.

Bevezetnek továbbá egy kiegészítő jellegű vizsgát, amely az alapismereteket méri fel a szaktól eltérő területen. A humán szakosok alapműveltségét tehát választás szerint matematikából vagy természettudományból mérik fel, a reál szakosokét pedig történelemből, logikából, filozófiából vagy pszichológiából. Ezen a vizsgán nem adnak jegyet, csak ‘sikerült’ vagy ‘sikertelen’ minősítést.

További újítás, hogy a két idegen nyelv, a digitális kompetenciák és a szakot kiegészítő komplementer kompetenciákat felmérő vizsgákat tanév közben is le lehet majd tenni, így a nyári, illetve őszi érettségi időszakra kevesebb vizsga marad.

Az elmúlt három évtizedben egyébént az oktatási minisztereknek rendre vesszőparipájuk az érettségi vizsga módosítása.

Categories: Aktuális, Slider