Maffia-kapcsolatokkal vádolt céggel kötött szerződést a megyei tanács

Maffia-kapcsolatokkal vádolt céggel kötött szerződést a megyei tanács

Átfogó, és alaposan dokumentált cikket közölt a Newsweek România (az amerikai lap itteni kiadványa) augusztus 30-i száma arról, hogy az olaszországi szervezett bűnözés – elsősorban a ‘Ndrangheta – miként telepedett rá a romániai közbeszerzési pályázatokra, miként, milyen típusú cégeken keresztül mossák tisztára, például a drogkereskedelemből származó pénzeket.
Az anyagban többször is megjelenik annak a Research Consorzio Stabile Societa’ Consortile ARL cégnek a neve, amelyik elnyerte az Arad Megyei Tanács által a Forradalom útja 81. szám alatt épület felújításának pályázatát. A Newsweek România és az őket az információgyűjtésben segítő journalismfund.eu kiszúrta, hogy az Olaszországban jelentős vállalkozásnak számító Research Consorzio ellen az olasz ügyészség már évekkel ezelőtt eljárást indított – egy pompeji feltárási munka miatt – azzal a váddal, hogy a kapcsolataik a Cosa Nostra első emberéig, Messina Denaroig nyúlnak. Erről egyébként 2016-ban az Il Sole 24 ore olasz lap is írt.
Az Arad Megyei Tanácsot a vizsgálat a jelek szerint nem zavarta a szerződés aláírásában a Research Consorzio Stabile Societa’ Consortile ARL-vel, de az elmúlt években hasonlóan simán kaptak az olaszok épületfelújítási szerződéseket Iaşi-ban, Kolozsváron vagy Nagyváradon.
A romániai Newsweek úgy tudja, hogy a LINX oknyomozó újságírói a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészséghez (DIICOT) is fordultak információkért, és nem csupán a Research Consorzio Stabile Societa’ Consortile ARL ügyében, de konkrét válaszokat nem kaptak, a DIICOT szerint ha folyna is nyomozás, az nem publikus.
A lap átfogó anyaga leírja, hány olasz cég, milyen felépítésben, koordinálással működik Romániában, milyen kapcsolatokat ápolhatnak az olaszországi szervezett bűnözéssel, többek között a ‘Ndrangheta-val, amelyik állítólag most a leginkább meggyökeresedett Kelet-Közép-Európában.
Az Aradi Nap augusztus 29-én fotókkal illusztrálva írt arról, hogy az épület felújításánál a földet a kerítés mögé hányták, amelyik annak ellenére, hogy két vasrúddal kitámasztották, bármikor rádőlhetett volna a gyalogosokra. Azóta a Research Consorziot ezért megbüntették, a földet elhordták. Ahogy eredetileg is kellett volna

(irházi)

Categories: Aktuális, Slider