Szemétbotrány: a megyei tanács és a prefektúra homokba dugja fejét

Szemétbotrány: a megyei tanács és a prefektúra homokba dugja fejét

Miközben a megyei tanács két kilométer út leaszfaltozása, vagy három vérnyomásmérő vásárlása esetén azonnal öndícsérő sajtóközleményeket küld, a hétfő óta kialakult újabb szemétbotrányról mélyen hallgatnak. Pedig hétfőn a székházba összehívták a Maros-völgye és Kisjenő környékének polgármestereit, hogy közöljék: az eddig a két térségben (2-es és 5-ös) hulladékszállítást végző GSU Rt. elvesztette licencét, a megyei hulladékgazdálkodást összefogó ADI SIGD új szolgáltatóra kell kiírjon közbeszerzési pályázatot. Az érintett települések belefulladnak a szemétbe, a járványveszélyről már nem is beszélve. Ezekről a problémákról azonban a megyei tanács hallgat, akárcsak a prefektúra, amelynek azonnal sürgősségi helyzetet kellett volna kihírdetnie a 2-es és 5-ös körzetekben, hogy átmeneti megoldással szállíthassák tovább a hulladékot. Mircea Jichici lippai polgármester a specialarad.ro-nak elmondta,a GSU-val között szerződés alapján a cégnek ilyen esetben is további 30 napig végeznie kellene a feladatát. Természetesen a prefektúra is a törvény mögé bújik: szerintük először a helyi tanácsok kell határozatot hozzanak, s majd ennek alapján hírdethetnek sürgősségi helyzetet, írták a specialarad.ro-nak.
A probléma nem újkeletű, ám a megyei tanács és a prefektúra is hagyta elfajulni a dolgokat: már májusban tudni lehetett, hogy a GSU közel egy millió lejjel tartozik a hulladékválogatót Berzován és Kisjenőben működtető FCC Environmentnek, ezért a cég egyszerűen nem vette át a GSU-tól a szemetet.
Gyakorlatilag az ADI SIGD belefulladt saját feladatába, arról nem is beszélve, hogy az aradi hulladékválogatást is elszúrták, a Retim hosszú hónapok óta nem válogatja, hiába gyűjtenek szelektíven. Csak a napokban oldódott meg a helyzet úgy, hogy ideiglenesen a Recons városi cégre bízták a CET melletti hulladékválogató üzemeltetését.
Amint arról a közelmúltban beszámoltunk, Zabrány polgármestere dühében és tehetetlenségében azzal fenyegetőzött, hogy összegyűjteti és a megyei tanács elé borítja a község szemetét.

Fotók: szeméthegyek Lippán (facebook)

Categories: Aktuális, Slider