Erdőhegyiek kirándulása Görögországba

Erdőhegyiek kirándulása Görögországba

A kisjenői RMDSZ kirándulást szervezett szeptember 13-17. között a görögországi Paralia városába. Csütörtök délután 6 óra tájékán indult a 47 fős csapat az embert próbáló útra. A hosszú és kimerítő út ellensúlyozása érdekében a kis társaság többször is megállt pihenni, felfrissülni, kávézni, de a buszsofőrők filmvetítésekkel is próbálták rövidebbnek látszatni az utat. Utunk során átkeltünk Szerbián és Macedónián, majd pénteken a reggeli órákban megérkeztünk úticélunkhoz.
A szállodánál szívélyes fogadtatásban részesültünk majd mindenki elfoglalhatta szobáját. Péntek délután, miután mindenki kipihente az út fáradalmait következhetett az igazi kikapcsolódás. Szabad program lévén pénteken és szombaton mindenki megtalálhatta a magának megfelelő elfoglaltságot. Voltak, akik a tengerpartot és a kellemesen sós levegőt választották, mások elindultak városnézésre. Istennek hála jó időben volt részünk az egész ottlétünk folyamán, minden nap melegen sütött a nap és a tenger vize is pont alkalmas volt a megmártózásra. Paralia városa egy üdülőváros, ahol egymást érik a szállodák, minden utcában egymás mellett sorakoznak az éttermek helyi és más különlegességeket kínálva az arra látogatóknak. A görög vendégszeretettel kapcsolatban meg kell említenünk azt is, hogy bárhova is mentünk, mindenhol kedvességgel fogadtak minket, minden étteremben próbáltak románul vagy magyarul szólni hozzánk.
Vasárnap reggel a csoport nagy része egy helyi idegenvezető segítségevel ellátogatott a várostól nagyjából 200 km-re lévő Meteórákhoz. A Meteorák a legnevezetesebb látnivalók egyike Görögországban. A vidék és a hegység elnevezése: sajátságos környék tele gigantikus torony- és csipke alakú sziklákkal. Maguk a sziklák egyenként 100–150 m magasak. A Meteorákon huszonnégy bizánci kolostor található, melyek egyenként 600 évnél idősebbek – a környék ennek köszönhetően igen híres zarándokhellyé vált. A kolostorok közül ma már csak ötben laknak szerzetesek. Erről a nem mindennapi látványt kínáló helyről mindenki lelkileg feltöltődve és csodálkozva tért vissza a szállodához.
Hétfőn a reggeli elfogyasztása után, miután mindenki kijelentkezett a szállodából megkezdtük a kitérőkkel megtűzdelt hazautunkat. Elsőként megálltunk Edessa városában, ahol megcsodálhattuk a híres edessai vízeséseket. Ezt követően a Pozar városában lévő termálfürdő felé vettük az irányt, ahol mindenki pihenéssel és kikapcsolódással készült a hazaútra.
Détután 6 óra környékén indultunk hazafelé a termálfürdőből. Mindenki fel volt már készülve a hosszú útra, talán ez is lehetett az oka, hogy rövidebbnek tűnt. Az autóbusz kedd délelőtt 11 óra környékén ért be Kisjenőbe épségben hazaszállítva mind a 47 kirándulót.
Összességében egy sikeres és pihentető kirándulásban volt részünk amelynek megszervezésében köszönet jár Biró Zoltán főszervezőnek és a helyi RMDSZ-nek, valamint Ozsvár Andrásnak és feleségének Mónikának, akik a kirándulás programjait szervezték meg. Köszönet jár még Pap Attilának valamint Czank Tamásnak, akik elvittek és épségben hazahoztak minket, valamint minden résztvevőnek, akik ezt a kirándulást választották.

Molnár Ferenc

Categories: Életstílus, Slider