Így szavazhatnak a külföldön tartózkodó román állampolgárok

Így szavazhatnak a külföldön tartózkodó román állampolgárok

Összesen 915 külképviseleti szavazóhelyiségben adhatják le szavazatukat az európai parlamenti választásokon a külföldön tartózkodó román állampolgárok – számolt be keddi sajtótájékoztatóján Iulian Ivan.

Az Agerpres híres szserint a külföldi szavazást koordináló külügyminisztériumi igazgató elmondta, hogy a szavazókörzetek országonkénti száma arányos az adott államban élő román állampolgárok számával. A legtöbb külképviseleti szavazóhelyiséget, 150-et ezért Olaszországban nyitják meg, Spanyolországban 147, Nagy-Britanniában 104 helyszínen szavazhatnak.

Afganisztánban, Malin, az oroszországi Rosztovban, az ukrajnai Odesszában, Szudánban, Líbiában, Észak-Koreában, Venezuelában nem szavazhatnak a román állampolgárok – részletezte Iulian Ivan.

Elmondta azt is, hogy a külügyminisztérium eddig több mint 2,5 millió szavazólapot és több mint 8400 bélyegzőt juttatott el a külföldi szavazókörzetekhez. Hangsúlyozta, hogy a külföldön tartózkodó román állampolgárok bármelyik külképviseleti szavazóhelyiségben szavazhatnak.

Az európai parlamenti választások külföldön az időzónától függően június 8-án este 10 órakor kezdődnek (az első szavazóhelyiségek Új-Zélandon nyitnak ki) és június 10-én reggel 8 órakor érnek véget (az utolsó szavazóhelyiségek az USA nyugati partján zárnak be).

A külföldön szavazni kívánó román állampolgárok számára a külügyminisztérium az Állandó Választási Hatósággal közösen egy útmutatót is készített, amit a minisztérium honlapján tettek közzé, és a következő linken érhető el: www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2024/alegeri_2024/ghidul_alegatorului_roman_din_strainatate_-_parlamentul_european_9_iunie_2024.pdf

A külképviseleti szavazóhelyiségek elérhetőségét ezen a linken lehet megtalálni: www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2024/alegeri_2024/lista_sectiilor_de_votare_9_iunie_2024_site_mae.pdf

A külföldön tartózkodó román állampolgárok a következő okmányok alapján szavazhatnak: személyazonosító igazolvány; elektronikus személyazonosító igazolvány; ideiglenes személyazonosító igazolvány; személyazonosító igazolvány; diplomata útlevél; diplomata elektronikus útlevél; szolgálati útlevél; szolgálati elektronikus útlevél; egyszerű útlevél; egyszerű elektronikus útlevél; egyszerű ideiglenes útlevél; katonai iskolák tanulói esetében katonai szolgálati igazolvány.

Fotó: illusztráció

Categories: Aktuális, Slider