Fekete kedd

Fekete kedd
Fotó: b365.ro

Fotó: b365.ro

Holnap, április 1. fekete kedd néven vonul be a hétköznapi állampolgár tudatába, mert több olyan árucikk is drágul, amely aztán áremelési hullámot gerjeszt. Ezek között a legfontosabb az üzemanyag. Április 1-től a kormány 7 eurócenttel emeli az üzemanyagok literenkénti jövedéki adóját, ami a pénzügyminisztérium előrejelzése alapján átlag 0,4 lejjel növeli a benzin, gázolaj árát a kutaknál.
Az üzemanyagok áremelése évi 2,5 milliárd lejjel duzzasztja az államkasszát. Victor Ponta kormányfő megígérte, a szerdai kabinetülésen rendeletet hoznak, hogy a bemutatott számla alapján a 7-ből 4 eurócentet visszatérítsenek a fuvarozó vállalatoknak.
A földgáz árának emeléséről már tegnap írtunk a honlapon.
A harmadik, fekete keddi áremelés a dohányárúra vonatkozik: emelik a cigaretta jövedéki adóját, így elsejétől egy csomag cigi átlag 0,20-040 banival kerül majd többe.
Az üzemanyagok, földgáz árának emelése nyomán várhatóan a gyártók is azonnal emelni fognak, hisz például az élelmiszeripar jelentős fogyasztónak számít, ugyanakkor minden árucikket szállítani (is) kell.
Az egyetlen jó hír, hogy holnaptól jelentősen csökken a telefonálás átkapcsolási (egyik szolgáltatótól a másikhoz) díja. Ez jelenleg 3,07 eurócent/perc, április 1-től viszont csak 0,97 eurócent lesz.

Categories: Gazdaság