A kormánypártok lepacsiztak a választásokra

A kormánypártok lepacsiztak a választásokra

A helyhatósági és a júniusi európai parlamenti választásokat összevonják, a két kormánypárt közös jelöltlistát állít az EP-választásokon, és önálló jelölteket indít a helyhatósági választásokon – számolt be szerda este a koalíció döntéseiről a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Nicolae Ciucă, akit az Agerpres idézett.

A politikus elmondta, hogy ezeket a döntéseket előzetesen mindkét párt vezető testülete megvitatta.

Az államfőválasztásra szeptemberben kerül sor.

Az RMDSZ nem fél az európai parlamenti és az önkormányzati választások összevonásától, mert jó munkát végzett az elmúlt években, és bátran áll a magyar közösség elé – reagált a Facebook-oldalán Kelemen Hunor a kormánykoalíció szerda este bejelentett döntéseire.

A szövetségi elnök bejegyzése szerint a választások összevonása nem változtat a téten: az RMDSZ-nek az erdélyi magyarok érdekét kell érvényesíteni 2024-ben is. “A magyaroknak győzniük kell az önkormányzatokban, és meg kell őriznünk európai képviseletünket. Csak így tudjuk megvédeni közösségünket a román szélsőségesektől: ha mi irányítjuk a magyarlakta településeket, erős képviseletünk van Bukarestben és Brüsszelben” – írta Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke szerint a kormánypártok az elmúlt időszakban túl sokat beszéltek már hatalomtechnikai játszmákról, és az állampolgárokra egyáltalán nem jutott idő. “Pedig ennek az évnek településeink további fejlesztéséről és az Európai Unió jövőjéről kell szólnia, nem a politikai játszmákról. A nagy zajban azt gondolom, szükség van a józan és hiteles hangokra, és ezek vagyunk, leszünk mi” – fogalmazott a politikus.

Categories: Aktuális, Slider