Megtiltanák az energiaitalok forgalmazását kiskorúaknak

Megtiltanák az energiaitalok forgalmazását kiskorúaknak

Vélhetően keddi ülésén szavaz a képviselőház döntő házként arról a törvénytervezetről, amely megtiltaná az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára, írja az Agerpres.

A jogszabálytervezet értelmében a tiltás azokra az energiaitalokra érvényes, amelyek tartalmaznak legalább kettőt a következő vegyületekből: koffein, taurin, karnitin, guaranát, glükuronolakton vagy más, a központi idegrendszert stimuláló vegyületek. A javaslat megtiltja az energiaitalok forgalmazását az egészségügyi és az oktatási intézményekben is.

Az alsóház ügyvivő elnöke, Alfred Simonis szerint a tervezetet hétfőn megvitatja az egészségügyi és a jogi bizottság, majd vélhetően kedden szavazásra bocsátják a plénumban. Az energiaitalok forgalmazásával kapcsolatos új szabályok ellen vétők “több tízezer lejes bírságra” számíthatnak – hangsúlyozta.

Elmondta, több tanulmány és a szülői szervezetek, tanárok, civil szervezetek képviselőivel folytatott beszélgetések is megerősítik, hogy a gyerekek “literszámra” fogyasztják az energiaitalokat az iskolában és azon kívül, ami káros az egészségükre. “Nagyon nagy volt a nyomás, mert az energiaital-ipar ellenezte a kezdeményezést, épp csak azt nem jelentették ki, hogy ezek az italok egyenesen egészségesek” – tette hozzá, kiemelve, hogy az italautomatákból is kitiltják az energiaitalokat a tervezet szerint.

Categories: Aktuális, Slider