Hagyma, káposzta, paszuly a kisjenői zsidó temető sírjai között

Hagyma, káposzta, paszuly a kisjenői zsidó temető sírjai között

„Engedélyt kaptam a főnöktől, hogy hagymát, káposztát és más konyhakerti növényeket ültethessek a temetőben” – mondta az Aradi Napnak Petru Bica, a kisjenői zsidó temető gondnoka, hozzátéve, hogy ez „nem fizetéskiegészítés”.
A „főnök” megnevezés alatt Ionel Schlesingert, az Aradi Zsidó Hitközség elnökét értette.
Kisjenőben, a vasútállomás – és Borosjenő – felé vezető út baloldalán lévő zsidó temető túlzás nélkül tragikus állapotban van. A bejárati épület roskadozik és omladozik, vélhetően már a főbejáratot sem ajánlott kinyitni, nehogy bedőljön egy tartófal. A temetőkert gazos, rendezetlen, felborult és málló sírok, jó néhányon a név, évszám kisillabizálhatatlan. „Már egy kettes erősségű földrengés is elegendő, hogy leboruljanak a síremlékek, amelyek közül sok nagyon régi és értékes” – állapította meg a telefonon elért Bica, hozzátéve, hogy korábban volt ott bronzból készült síremlék is, de annak már nyoma veszett.
Igaz, régebben cigányok tartottak lovakat, állatokat a telken. Most azonban a gazos részek és sírok mellett láthatóan gondozott veteményes virul.
Petru Bica évi 250 lej fizetést kap a hitközségtől. Elmesélte, hogy a korhadt fákat már kivágta, vett egy fű- és gaznyírót is saját költségen, de az most elromlott, és 300 lejbe kerülne a megjavítása, amire neki nincs pénze. A hitközség sem fizeti a javítást.
A polgármesteri hivataltól kapott némi építőanyagot a legsürgősebb javításokra, viszont nincs pénz szakemberek alkalmazására, akik elvégeznék a munkálatokat.
A temetőt már alig látogatják hozzátatartozók. Két éve San Franciscóból jött a városból elszármazott személy, idén pedig Magyarországról, de ez utóbbiak Bica unszolására sem akartak bemenni.
Az Aradi Nap megkereste Ionel Schlesingert is, akinek a kérdés hallatán azonnal rengeteg teendője akadt, és átpasszolta a problémát az egyik beosztottjához, aki megadta Bica telefonszámát. És ennyi.
A teendőiből ki nem látszó elnök végül annyit mégis elmondott, hogy ő évente egy alkalommal körbejárja Arad megye zsidó temetőit, és a megállapítottakat írásban továbbítja Bukarestbe a szövetséghez. Többet nem tehet.
Egy, neve elhallgatását kérő kisjenői lakos megszellőztette az Aradi Napnak, hogy a temetővel szemben lévő virágüzlet szívesen átköltözött volna a temető épületébe, de nem engedélyezték számára.
A gondnok elmesélte, hogy Kanadában járva, az ottani zsidók körében szeretett volna adományokat gyűjteni a temető rendbetételére. Ötletére itthon azt a választ kapta, hogy az adománygyűjtés a vezetőség feladata, ne avatkozzék bele, így a következő kiutazásakor letett a tervéről.
Bica szerint abban semmi kivetnivaló nincs, ha a temetőben hagymát, paszulyt vagy salátát termesztenek. A látottak alapján, a temetőgondozás fő célja a konyhakert parcelláinak makulátlan megművelése, és nem utolsó sorban a szabályszerűen metszett, kitámasztott gyümölcsfák ápolása.

Irházi János

Categories: Aktuális, Slider