Jogosítvány-botrány: öt rendőr ellen is vádat emeltek

Jogosítvány-botrány: öt rendőr ellen is vádat emeltek

Kilenc személyt, közöttük öt belügyi alkalmazottat állítottak bíróság elé a korrupcióellenes ügyészség (DNA) temesvári ügyészei egy járművezetői jogosítványokkal kapcsolatos aradi korrupciós ügyben, olvasható az Agerpres hírében.

A DNA csütörtöki tájékoztatása szerint a kilenc vádlott (közöttük öt rendőr) 2022-2023-ban bizonyos pénzösszegekért cserébe lehetővé tette az autóvezetői engedély megszerzéséhez szükséges gyakorlati vizsgák elcsalását.

Hatósági felügyelet alá helyezték és bíróság elé állították az Arad megyei gépjármű-bejegyzési és jogosítvány-kibocsátó hivatal (SPCRPCIV) parancsnokát és négy vezető beosztású rendőrtisztjét vesztegetés elfogadásának egyszeri, illetve folytatólagosan elkövetett bűncselekménye miatt.

Ugyanakkor vádat emeltek az egy autósiskola ügyintézője és oktatója ellen is vesztegetés elfogadásában való bűnrészesség, valamint további két személy ellen vesztegetés miatt.

Az ügyészség szerint a korrupcióval vádolt vizsgáztató rendőrök 200 és 400 euró közötti összegeket kaptak bizonyos tanulóvezetőktől cserében azért, hogy átengedjék őket a forgalmi vizsgán. A kenőpénz általában közvetítőkön (az oktatókon vagy más megbízható személyeken) keresztül került a rendőrökhöz, más esetekben a vizsgáztatásra használt autó jobb első ajtajába helyezték el. A legtöbb esetben a közvetítő személy a vizsga előtt egy jelszóval (‘Tudna gondoskodni a kormánynál ülőről?’ ) hívta fel a vizsgáztató rendőr figyelmét arra, hogy melyik az a tanulóvezető, akivel szemben engedékenynek kell lennie – részlezte a DNA.

Azokat a vizsgázókat, akik nem kínáltak fel csúszópénzt, bonyolult, nehezen teljesíthető útszakaszra irányították a rendőrök, hogy minél kevesebb esélyük legyen átmenni a vizsgán – állítják az ügyészek.

A DNA szerint vagyoni helyzetük ellenőrzésekor a vádlottak nem tudtak magyarázatot adni összesen 300.000 lej és 206.515 euró eredetére.

A büntetőpert az Arad megyei törvényszék tárgyalja.

A pert megelőzően a korrupcióellenes ügyészek vádalkut kötöttek 13 vesztegetéssel, illetve vesztegetés elfogadásában való bűnrészességgel vádolt személlyel. 

Categories: Aktuális, Slider