Az RMDSZ ötéves mandátumot szeretne

Az RMDSZ ötéves mandátumot szeretne

Az önkormányzati vezetők mandátumát a jelenlegi négy évről öt évre módosító törvénytervezetet iktatott szerdán a parlamentben az RMDSZ – jelentette be Cseke Attila szenátusi frakcióvezető.

A politikus elmondta, öt év alatt nagyobb beruházásokat lehet megvalósítani, amelyek a települések fejlődéséhez vezetnek, ezért van szükség a módosításra. Közlése szerint fejlesztési miniszterként tapasztalta, hogy mennyi időre van szüksége egy polgármesternek “egy nagyobb levegővételű” beruházás megtervezéséhez, a szükséges finanszírozás megszerzéséhez és a kivitelezéshez.

“Ezzel a jogszabálytervezettel megteremtjük a jogi keretet ahhoz, hogy az önkormányzati vezetők bátrabban tervezzenek közép- és hosszú távra, ezzel segítve a települések fejlődését. Nagyobb politikai stabilitásra van szükség Romániában, illetve meg kell teremteni azt a keretet, amely nem csak a rövidlátást és a rövid távú tervezést ösztönözi” – idézte Cseke Attilát az RMDSZ szerdai közleménye.

A törvénytervezet a polgármesterek, alpolgármesterek, helyi és megyei tanácsosok, illetve a megyei tanácselnökök és alelnökök mandátumát módosítaná a jelenlegi négy évről öt évre.

A volt fejlesztési miniszter rámutatott: az európai uniós finanszírozási programokat hét évesre tervezik, a hosszabb ciklushoz igazítaná az RMDSZ az önkormányzati vezetők mandátumát is.

Cseke Attila elmondta: több európai országban, így Ausztriában, Franciaországban vagy Németországban is öt éves, vagy annál hosszabb, akár hét-nyolc éves mandátuma van egy önkormányzati vezetőnek.

A törvénytervezet az idei önkormányzati választások után kezdődő mandátumokra vonatkozik, a jelenlegi helyi választottak megbízatását nem hosszabbítja meg. A jogszabályjavaslatról a parlament két háza dönt, ezt követően léphet hatályba.

Categories: Aktuális, Slider