Jóváhagyták Románia részleges schengeni csatlakozását

Jóváhagyták Románia részleges schengeni csatlakozását

Az EU tagállamai szombat este egyhangúlag jóváhagyták Románia és Bulgária részleges csatlakozását a schengeni övezethez, miután a térség bővítését utolsóként ellenző Ausztria visszavonta a vétóját – írja az EFE hírügynökség, amelyet az Agerpres idéz.

A döntés értelmében márciustól a két országban megszűnnek az ellenőrzések a repülőtéri és a tengeri határátkelőkön. Ausztria, Bulgária és Románia is kötelezettséget vállalt arra, hogy később megállapodnak a szárazföldi határellenőrzések megszüntetésének időpontjáról – közölte az EU Tanácsának spanyol elnöksége. Erről számolt be X-en (a volt Twitteren) az uniós testület elnöke, Charles Michel is.

Az EFE-nek nyilatkozó spanyol belügyminisztériumi források ‘történelmi jelentőségűnek’ nevezték a tizenkét évig tartó tárgyalásokat megkoronázó megállapodást. Közlésük szerint a határellenőrzés részleges megszüntetése Bulgáriában és Romániában ‘erősíteni és bővíteni’ fogja a schengeni térséget, és megkönnyíti emberek millióinak mozgását, aminek ‘nagyon pozitív társadalmi és gazdasági hatása lesz az egész régióra’. 

Ami az előzményeket illeti, a román belügyminisztérium közleményben emlékeztetett arra is, hogy a Románia teljes körű schengeni csatlakozásáról szóló tárgyalások a román és az osztrák belügyminiszter augusztus 23-i találkozója után indultak újra Ausztriával, és az ezt követő hónapokban folyamatosan egyeztettek a felek. Az osztrák külügyminisztérium december 9-én jelezte, nyitott a két kelet-európai ország részleges csatlakozásáról szóló tárgyalásokra. December 12-én a román, bolgár és osztrák belügyminiszter brdói (Szlovénia) háromoldalú találkozóján az osztrák fél bejelentette, hogy egyetért a csatlakozással a légi közlekedésben, de tengeri közlekedésről szóló egyeztetéseken is történtek előrelépések – idézte fel a közlemény.

A három fél között december 23-án születetett politikai megállapodás Románia és Bulgária részleges csatlakozásáról. Ezt követően december 26-tól az Európai Tanács spanyol elnökségének és az Európai Bizottságnak a bevonásával folytatódtak a tárgyalások, amelyek nyomán a felek december 29-án 23 óra 40 perckor megegyeztek a tanácsi határozat tervezetéről. December 30-án 20 és 22 óra között a határozatot az összes tagállam megszavazta – részletezte a döntést megelőző lépések kronológiáját a belügyminisztérium.

Fotó: illusztráció

Categories: Aktuális, Főoldal-5