Mire költi a legtöbbet a lakosság?

Mire költi a legtöbbet a lakosság?

Az EU tagállamai közül 2022-ben Romániában volt a legnagyobb az élelmiszerek és az alkoholmentes italok súlya a háztartások havi összkiadásain belül – derül ki az Eurostat csütörtökön közölt adataiból, amelyet az Agerpres idézett.

Az EU statisztikai hivatala szerint a 15 százalékos uniós átlaghoz képest a romániai háztartások a kiadásaik 25 százalékát fordították élelmiszerekre és alkoholmentes italokra.

Románia után Bulgáriában (20,8 százalék) és Lettországban (19,7 százalék) a legmagasabb az EU-ban az élelmiszerekre és nem alkoholos italokra fordított kiadások részaránya. A lista végén Írország (8 százalék), Luxemburg (9,3 százalék) és Ausztria (10 százalék) áll.

A közlekedés súlya a szlovéniai háztartások kiadásaiban volt a legmagasabb, 17,5 százalékos, majd Litvánia (16,5 százalék) és Luxemburg (14,7 százalék) következik. A legkisebb arányban Szlovákiában (5,3 százalék), Horvátországban (8,3 százalék), Belgiumban (9,6 százalék) költött közlekedésre a lakosság, míg Csehországban, Írországban, Dániában, Máltán, Finnországban és Romániában 10 és 12 százalék közötti volt a közlekedési költségek részaránya a kiadásokban.

A lakhatási költségek (lakásfenntartás, víz, áram, gáz, fűtés) részaránya a havi kiadásokban Szlovákiában (30,3 százalék), Finnországban (29,7 százalék) és Dániában (29,1 százalék) volt a legmagasabb, Máltán (14,1 százalék), Horvátországban (14,9 százalék) a legalacsonyabb. Litvániában, Cipruson, Portugáliában, Romániában, Bulgáriában, Szlovéniában, Lengyelországban és Görögországban 15 és 20 százalék közötti volt a költségek részaránya a kiadásokban.

A statisztikai hivatal leszögezi, hogy Románia esetében a 2023. márciusi előzetes becslésekre támaszkodnak, de ezeket az adatokat várhatóan felülvizsgálják.

Az EU egészét tekintve és szinte valamennyi tagállamban a háztartások teljes fogyasztási kiadásaiban 2022-ben is a lakás-, víz-, villamosenergia-, gáz- és egyéb tüzelőanyag-kiadások részesedése volt a legmagasabb, ezt követték az élelmiszerekre és nem alkoholos italokra, valamint a közlekedésre fordított kiadások.

A háztartások fogyasztási kiadásai az Európai Unióban tavaly 4,7 százalékkal nőttek 2021-hez képest, és 1 százalékkal voltak magasabbak, mint 2019-ben.

2021-hez mérten 2022-ben jelentős növekedés volt megfigyelhető a háztartások fogyasztásában a javakra és szolgáltatásokra fordított kiadásokban, amelyek terén a koronavírus világjárvány hatásai miatt 2020-ban példátlan mértékű csökkenés következett be.

2022-ben például 2021-hez viszonyítva 33,8 százalékkal nőttel a vendéglátóipari egységek szolgáltatásaira fordított háztartási kiadások, szabadidős időtöltésre és kulturális eseményeken való részvételre 14,7 százalékkal, ruházatra és lábbelire 11,5 százalékkal, közlekedésre 4,7 százalékkal költöttek többet a családok.

Tavaly 2021-hez képest a háztartások fogyasztása az összes kategóriában nőtt, kivéve az alkoholmentes italokra (mínusz 3,1 százalék), illetve az alkoholra, dohányra, narkotikumokra fordított kiadásokat (mínusz 1 százalék). A pandémia előtti időszakhoz viszonyítva a közlekedésre/utazásra fordított kiadások 7,8 százalékkal, a vendéglőkben, szállodákban elköltött összegek 2,4 százalékkal, az oktatásra/képzésre fordított költségek 1,5 százalékkal voltak alacsonyabbak 2022-ben, zárul a hír.

Categories: Gazdaság, Slider