Rejtő-regény táncos adaptációja Békéscsabán

Rejtő-regény táncos adaptációja Békéscsabán

Rejtő Jenő A szőke ciklon című művét mutatja be eltáncolt regény formájában a Viharsarok Táncszínház november 20-án a Békéscsabai Jókai Színházban.

Ifj. Mlinár Pál, a táncszínház művészeti vezetője elmondta, ez az első, felnőtteknek szóló bemutatójuk, eddig mesejátékokat dolgoztak fel. Rejtő ezen, „kacifántos művét” nem könnyű színpadra alkalmazni, nem is készült belőle sok feldolgozás, táncszínházi formában pedig egy sem – tette hozzá.

A tánccal, a mozdulatokkal kiválóan meg lehet mutatni egy-egy karakter jellemét, hangulatokat, érzéseket lehet átadni, de nem könnyű történetet mesélni, ezért az ősbemutatón lesz egy mesélő, maga az író, aki az átkötéseknél, egy-egy történet elmondásánál segédkezik; de párbeszédet folytatnak, olykor monológokat adnak elő a táncosok is – mondta a darabról ifj. Mlinár Pál.

Úgy véli: „a zene, a tánc és a hozzá kapcsolódó látványvilág a mai felgyorsult, élményközpontú, vizuális világban nagyon erős tud lenni, közel áll a nézők igényeihez”.

A békéscsabai Viharsarok Táncszínház az idén 75 éves Balassi Táncegyüttesből nőtt ki 2020-ban, szorosan együttműködik a Békéscsabai Jókai Színházzal. A társulat célja, hogy megőrizve a magyar néptánckultúra gondolatiságát és formavilágát, azt a színházi életbe átemelve új, értékteremtő műfajt hozzon létre. Az előző évadot hét produkcióval, száz előadással zárták.

(A Békéscsabai Jókai Színház sajtóközleménye)